Zatvori
Foto: Ovo ne izgleda nimalo dobro...
Poslovni Puls
03/06/2011

Hrvoje Stojić: Za sada se možemo samo nadati da će franak početi slabjeti!

Ministrica financija Martina Dalić jučer se u tajnosti sastala s vodećim hrvatskim bankarima. Razgovaralo se o problemu građana koji imaju kredite vezane uz švicarski franak...

No, i dalje se ne zna hoće li jedan od poteza biti kopiranje mađarskog modela o zamrzavanja tečaja franka.

HRT:

"Zasad ostaje samo nada da će franak, koji je na povijesno najvišim razinama, ipak početi slabjeti. Gospodarstvo eurozone se brže oporavlja od švicarskog gospodarstva pa imamo razlog vjerovati da će se trend u srednjem roku preokrenuti", izjavio je Hrvoje Stojić, analitičar HAAB-a. Tečaj franka ovisit će, kaže Stojić, i o rješavanju problema Grčke i eurozone.

S druge pak strane, kamatne su stope na kredite u "švicarcima" kod nas tek neznatno pale - od pola do 1 posto. Iako su banke u nadmoćnom položaju, i sav rizik prevaljuju na građane, u udruzi Potrošač smatraju, da su dosad trebale intervenirati i monetarna vlast, ali i Vlada.

Hoće li itko intervenirati, hoće li pasti tečaj, do kada ovako - za Dnevnik HTV-a govorio je doc. dr. sc. Josip Tica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. "Ako ste u stvarno kritičnoj situaciji najbolje je izbjeći tečajni rizik, ali ako imate još prostora za upravljanje onda je bolje sačekati, pogotovo ako se radi o stambenim kreditima", kazao je.

Situacija nije nimalo ohrabrujuća za tisuće građana koji imaju kredite u francima.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram