Zatvori
Foto: Preduvjet za zamjetniji oporavak trgovine na malo ipak je oporavak tržišta rada...
Poslovni Puls
02/06/2011

DOBRE VIJESTI: U travnju zabilježen godišnji realni rast maloprodaje od 3,7 posto

Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku promet u trgovini na malo u travnju zabilježio je realan rast od 3,7% u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa rasta od kolovoza 2010. godine...

Nominalna godišnja stopa rasta iznosila je 6,7 posto.

Posljednji rezultati trgovine na malo bili su iznad tržišnih očekivanja, a osim učinka baznog razdoblja zasigurno su posljedica i činjenice da je Uskrs te predblagdanska i blagdanska potrošnja ove godine bila u travnju. Travanj uobičajeno donosi i povećanje zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti pa se pozitivan efekt s tržišta rada barem dijelom prelio na maloprodaju. Osim toga, već objavljeni podaci iz turističkog sektora i snažan rast noćenja turista (+25% na godišnjoj razini) u promatranom mjesecu upućuju na zaključak da je relativno dobrim rezultatima u segmentu trgovine na malo pomogla i potrošnja turista.

RBA analitičari:

Ipak, konačna objava podataka o kretanju trgovine na malo po trgovačkim strukama mogla bi pokazati da potrošači i dalje svoj dohodak usmjeravaju u tzv. racionalnu potrošnju zadovoljavajući osnovne životne potrebe. Naime, relativno visoki udio u potrošačkoj košarici te u strukturi trgovine na malo čine prehrambeni proizvodi te goriva i maziva, a oni su i u travnju bilježili iznad prosječni rast cijena. Nadalje, snažniji porast trgovine na malo odnosno domaću potražnju ograničava visoka nezaposlenost (mala zaposlenost), pad realnog raspoloživog dohotka, neizvjesnost u ostvarivanje budućih dohodaka te naposljetku potrošački pesimizam.

U idućim mjesecima uz bazni učinak te s obzirom na turističku sezonu očekujemo nastavak pozitivnih stopa rasta trgovine na malo, čemu bi trebao pridonijeti rast zaposlenosti zbog intenzivnijeg sezonskog zapošljavanja. S obzirom na to da je u razdoblju od 2008. do 2010. trgovina na malo bila negativna, realna stopa rasta od 2,0% koju očekujemo u ovoj godini tek je naznaka oporavka. Preduvjet za zamjetniji oporavak trgovine na malo ipak je oporavak tržišta rada.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram