Zatvori
Foto: Indikator poslovne klime eurozone u svibnju bilježi pad s 1,28 na 0,99...
Poslovni Puls
30/05/2011

Svjetsko tržište: Pad američkih desetogodišnjih prinosa, veliki skok potrošačkog povjerenja u Velikoj Britaniji...

Američki desetogodišnji prinosi zabilježili su pad za 10 bb u proteklom tjednu dominantno uslijed neizvjesnosti oko razvoja grčke dužničke krize, ali i pomalo razočaravajućih ekonomskih objava...

Desetogodišnji prinosi pali su na 3,05%, najnižu razinu od prosinca 2010. Ista kretanja bilježile su i njemačke državne obveznice.

Uz fiskalnu krizu, na njemačke i američke obveznice u ovom će tjednu utjecati objave kretanja u prerađivačkom i uslužnom sektoru (PMI i ISM indeksi) te podaci s tržišta rada. Obzirom da ne očekujemo brzo rješenje fiskalne krize, uz nesuglasje stajališta EU i MMF oko financiranja Grčke te uz očekivanja snažnog pada ISM indeksa u SAD-u (srijeda) moguć je nastavak pada prinosa. Na primarnom tržištu u Europi najavljena su izdanja Italije, Slovačke, Francuske i Španjolske.

GfK indeks potrošačkog povjerenja u Velikoj Britaniji u svibnju je zabilježio veliki skok kako su Britanci postali manje pesimistični te sada iznosi -21 (u travnju -31). Monetarni agregat eurozone M3 u travnju bilježi manji rast od očekivanog (2%) na godišnjoj razini. Indikator poslovne klime eurozone u svibnju bilježi pad s 1,28 na 0,99 kako su cijene u travnju ubrzale s rastom (2,8%). Sukladno tome indeks potrošačkog povjerenja i indeks poslovnog povjerenja u eurozoni bilježe pad te iznose -9,8 odnosno 105,5.

Indeks potrošačkih cijena u Njemačkoj u svibnju bilježi manji rast od prošlomjesečnog (2,3% na godišnjoj razini), dok na mjesečnoj razini ne bilježi nikakve promjene obzirom na pad cijena nafte. Prema posljednjim podacima za travanj u SAD-u je zabilježen rast osobnog dohotka za 0,4% što je u skladu s očekivanjima, i rast osobne potrošnje u SAD-u, za 0,4%. U. of Michigan Confidence indeks potrošačkog povjerenja u SAD-u u svibnju bilježi rast s 72,4 na 74,3, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram