Zatvori
Foto: Trend kretanja broja izdanih odobrenja za građenje jasno daje sliku o tržištu koje stagnira...
Poslovni Puls
26/05/2011

Tržište nekretnina: Broj izdanih odobrenja za građenje pokazuje da oporavka nema na vidiku

Izdana odobrenja za građenje jedan su od indikatora kretanja u građevinskom sektoru koja su od ožujka prošle godine do veljače ove godine bilježila uzastopan pad na godišnjoj razini...

Iako je u ožujku, prema posljednjim podacima DZS-a, zabilježen blagi godišnji rast od 0,8%, trend kretanja broja izdanih odobrenja za građenje jasno daje sliku o tržištu koje stagnira i na kojem se ne očekuju skoriji pozitivni pomaci. Zabilježen minimalan rast broja izdanih odobrenja za građenje djelomično je posljedica i niske prošlogodišnje baze. Obzirom da spomenuti pokazatelj bilježi uglavnom dvoznamenkasti pad više od godinu dana uzastopno, u prva tri mjeseca zabilježen je pad od 5,9% u odnosu na isti period lani. Kako slijede mjeseci povoljni za obavljanje građevinske djelatnosti, broj izdanih odobrenja za građenje bilježi rast od 21,6% na mjesečnoj razini.

Uzmemo li u obzir vrstu građevina u ožujku su u strukturi izdanih dozvola za građenje prevladavale dozvole za građenje zgrada (88,9%), dok je 11,1% dozvola izdano za ostale građevine. U usporedbi sa ožujkom 2010. godine broj izdanih dozvola za gradnju novih zgrada zabilježio je rast od 8% (stambene zgrade bilježe godišnji rast od čak 14% dok nestambene zgrade bilježe snažan pad od skoro 19%). Prema vrstama građenja, 81,8% odobrenja izdano je za novogradnju, dok je18,2% izdano za rekonstrukcije.

U skladu s zabilježenim trendovima kod izdanih odobrenja za građenje, broj zaposlenih u građevinarstvu bilježi uzastopan pad na godišnjoj razini već 19 mjeseci. U ožujku, po prvi put u posljednjih godinu dana, pad broja zaposlenih iznosi ispod 10% (9,8%). Prema vrstama građevina, broj zaposlenih na gradnji zgrada i dalje bilježi najveći dvoznamenkasti pad (13,7%), dok broj zaposlenih na gradnji građevina niskogradnje bilježi pad oko 7,8%, a broj zaposlenih na specijaliziranim građevinama bilježi najblaži pad od 6,5 posto, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram