Zatvori
Foto: Riječ je o izvedenoj cijeni koja se formira na osnovi vrijednosti zlata u odnosu na američki dolar...
Poslovni Puls
26/05/2011

Novi rekord cijene zlata izražen u europskoj valuti

Cijena zlata izražena u europskoj valuti dosegnula je jučer novi povijesni rekord. Unca ove plemenite kovine (31, gram) na svjetskim je burzama skočila na 1085 eura, što je najviša ikada zabilježena cijena...

Riječ je, dakako, o izvedenoj cijeni koja se formira na osnovi vrijednosti zlata u odnosu na američki dolar, te na trenutnome paritetu europske i američke valute. Budući da dolar ovih dana jača u odnosu na košaricu svjetskih valuta, povijesni rekord cijene zlata s obzirom na američku valutu još nije dosegnut.

SrebroZlato:

Analitičari ističu kako investitori u eurozoni ponovno strahuju kako bi se mogla rasplamsati dužnička kriza u zemljama poput Grčke, Portugala, Irske, ali i Španjolske, te Italije. Zbog toga zlato ponovno postaje privlačna investicija jer ulagači nastoje "parkirati" svoju kratkoročnu, ali i srednjoročnu likvidnu imovinu kupujući plemenite kovine ili pak američki dolar. Golemi dug što su ih neke od zemalja eurozone nakupile u proteklih nekoliko godina još uvijek prijeti globalnoj ekonomskoj stabilnosti.

Cjenovni skokovi nisu neuobičajeni

Rast cijene zlata nastavlja se i s obzirom na druge vodeće svjetske valute. Transakcije zlatom za isporuku u lipnju obavljale su se jutros po cijeni od 1527 dolara i 50 centi za uncu, što je bilo za oko četiri dolara više u odnosu na cijenu s početka trgovinskog dana. Istovremeno, unca zlata za trenutnu isporuku dosegnula je 1528 dolara.

Slična je situacija i na tržištu srebra. Nakon golemog uspona, a zatim i spektakularnog cjenovnog potonuća početkom ovoga mjeseca, cijena srebra najprije se stabilizirala iznad 30 dolara za uncu, a zatim se počela ponovno polako penjati dosegnuvši 37 dolara i 14 centi ili čak dolar više u odnosu na vrijednost iz prethodnoga trgovinskog dana. Srebro je i inače poznato kao najvolatilnije investicijsko sredstvo, tako da ovako veliki skokovi u njegovoj cijeni nisu neuobičajeni.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram