Zatvori
Foto: Tržišta u razvoju poput Kine, Indije i Brazila izvlače svijet iz recesije...
Poslovni Puls
18/05/2011

RBA analitičari: U ovoj godini potražnja za naftom dolaziti će isključivo iz tržišta u razvoju

Posljednjih oko pola godine kretanje cijene sirove nafte više je određeno globalnim raspoloženjem i geopolitičkim čimbenicima nego fundamentima...

Nemiri u regiji MENA (Middle East and North Africa - Bliski istok i sjeverna Afrika) utjecali su na rast cijene nafte iznad 125 dolara po barelu (Brent) krajem travnja. Situacija se posebno pogoršala nakon izbijanja nereda u Libiji čiji udio u ukupnoj proizvodnji sirove nafte nije bio pretjerano velik, ali je ipak bio značajan (2%). Širenje krize i na druge zemlje regije pridonijelo je takvim trendovima. Iako je Saudijska Arabija dijelom nadoknadila smanjenu proizvodnju Libije, koja trenutno proizvodi oko 20% proizvodnje prije sukoba, svjetska ponuda nafte se smanjila za 1,3 mb/d, odnosno 4,3% u odnosu na početak godine (Međunarodna agencija za energiju - IEA).

Iako se početkom svibnja, nakon ubojstva Osame bin Ladena, cijena nafte strmoglavila sa 125 na nešto iznad 110 dolara po barelu (Brent), takav snažan pad bi mogao biti kratkotrajan zbog i dalje prisutnih nestabilnosti u regiji. Tako će kretanje cijena do kraja ove godine ovisiti o dubini političke krize u MENA regiji i eventualnom širenju krize na značajnije proizvođače nafte, poput Saudijske Arabije, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, što bi značilo rast cijene sirove nafte i iznad razine od 150 dolara po barelu dostignute u ljeto 2008. Međutim, trenutno ne postoje indikatori da bi se nešto slično moglo dogoditi pa do kraja godine očekujemo pad cijena nafte prema 110 dolara po barelu (Brent) do kraja godine. Znatno veći pad nije vjerojatan, čemu u prilog ide i činjenica da zemlje veliki proizvođači nafte nastoje zadržati cijenu na relativno visokoj razini. Naime, dok je krajem 2008. Saudijska Arabija razinu cijena između 75 i 80 dolara po barelu smatrala fer cijenom, ta razina je sada dignuta prema 100 dolara po barelu, što se da zaključiti i iz nedavne odluke o smanjenju proizvodnje sirove nafte za oko 10 posto.

RBA analitičari:

Više cijene nafte znače više novaca za proračun i povećanje obećanih socijalnih davanja. S druge strane, prema očekivanjima IEA-e potražnja sirovom naftom u ovoj bi godini mogla porasti za 1,5% u odnosu na prošlu godinu, što je nešto manji rast nego što se očekivao na početku godine. Tome uvelike pridonose očekivanja o mogućem usporavanju rasta kineskog gospodarstva, čija je narodna banka zbog ''pregrijavanja'' i posljedičnog rasta inflacije već četiri puta tijekom proteklih mjeseci podizala referentnu kamatnu stopu. Cjelokupan rast potražnje u ovoj godini doći će od tržišta u razvoju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram