Zatvori
Foto: Cijene su na valu dostupnih kredita i generalne potrošačke klime poletjele u nebo, ali su tu i ostale...
Poslovni Puls
13/05/2011

Nekretnine - stanje na tržištu i hoće li se stanovi početi prodavati?

Stanje na tržištu nekretnina ovisi znatno o općoj financijskoj situaciji. Financijska situacija u zemlji je daleko od bajne, slikovito rečeno ‘...na putu smo da dođemo na put oporavka...’...

Evidentno je da ponuda postoji jer se tisuće oglasa svakodnevno indeksiraju u našoj tražilici za nekretnine.

Također, broj posjetitelja GoHome tj. tragača za nekretninama ne opada, dapače raste. Živa je rasprava i na društvenoj mreži za nekretnine BeepHome.

Ono što se trenutno događa je da su cijene na valu dostupnih kredita i generalne potrošačke klime poletjele u nebo, ali su tu i ostale. Dio privatnih prodavača je još u 2005.g. i praktički zakočen u glavi jer ne žele ‘izgubiti novce’. Naime, nekretnine slične njihovima su se u vrijeme buma prodavale po velikim cijenama pa čekaju. Drugi, realniji, privatni prodavači su većinom zakočeni jer prodaju jednu nekretninu da bi kupili drugu i ne mogu spustiti prodajnu cijenu ako se ne spusti cijena nekretnine koju žele kupiti. I tako u krug.

Što se tiče novogradnji, koje bi trebale najjače utjecati na tržište jer se iza njih krije investicijski kapital koji ne bi smio čekati. One stoje neprodane i misterija je kako? Dijelom je to zato što ni banke ne žele gubitke pa prolongiraju naplatu, zarađuju na kamatama i umjesto keša u svojim bilancama praktički drže ‘beton’ po visokim cijenama. Drugi dio je troška je prebačen na izvođače i pogotovo male podizvođače kojima radovi nisu plaćeni i tako se cijela industrija gura u propast i širi se val nelikvidnosti.

Što se tu može napraviti?

Ne previše, dok se ne pokrene cijeli zamašnjak gospodarstva. Ipak kao što kaže jedan korisnik u BeepHome, potrebno je osvijestiti i kupce i prodavače da cijene nekretnina variraju u dugim ciklusima i da nije realno očekivati da će cijene nekretnina vječno rasti. Neprodana nekretnina traži održavanje, stari i gubi na vrijednosti i u neku ruku je mrtvi kapital koji bi se negdje drugdje mogao oploditi. Recimo, jedna jednostavna mjera bi bilo uvođenje poreza na drugu nekretninu (ovaj porez postoji u većini uređenih država). Taj porez čak ne treba biti prevelik, ali bi bio dovoljan da ljudi na nekretnine počnu gledati aktivnije. Ako smo odabrali živjeti u kapitalizmu, naučimo sva pravila, nemojmo samo trošiti kapitalistički!

SPONZORIRANI ČLANAK

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram