Zatvori
Foto: Željko Rohatinski pojavio se kao jedan od sudionika konferencije "Novčano tržište" u Opatiji...
Poslovni Puls
05/05/2011

Željko Rohatinski nešto pesimističniji od većine analitičara: Rast BDP-a od 1 posto u 2011. godini!

Guverner HNB-a Željko Rohatinski za ovu godinu najavljuje mizeran rast BDP-a, od oko 1 posto...

Željko Rohatinski pojavio se kao jedan od sudionika konferencije "Novčano tržište" u Opatiji.

T-Portal donosi više:

Povećana je vanjska ranjivost zemlje, unatoč smanjenju deficita tekućeg računa, jer disparitet između kretanja tečaja i domaćih troškova umanjuje konkurentsku sposobnost na stranom tržištu. Zato treba pojačati napore na ograničavanju rasta plaća, nižim od rasta produktivnosti. Za uspostavljanje održivog rasta nužne su fiskalna konsolidacija i strukturne reforme. Održavanje proračunskog deficita na razinama iz 2010. i 2011. otvara mogućnost da javni dug postane neodrživ.

Rohatinski se osvrnuo i na eventualnu zabranu primjene valutne klauzule na kredite, podsjetivši kako je ona izvan ingerencije HNB-a, a regulirana je Zakonom o obveznim odnosima.

Govoreći o počecima krize guverner je rekao da je bio kod premijerke Kosor u srpnju 2009. s prijedlozima kako izaći iz krize, a iako sastanak nije završio konkretnim zaključcima, "karte su stavljene na stol". "Aktivnosti su morale biti usmjerene prema prerađivačkoj industriji i uslugama, a ne prema infrastrukturi i zaštiti administracije", kritizirao je Vladu Rohatinski, prenosi T-Portal.

Rohatinski je za ovu godinu najavio rast BDP-a od 1 posto, što je nešto pesimističnije od razmišljanja većine analitičara koji najavljuju rast BDP od oko 1,5 do 1,8 posto.

Pročitajte još:

- Željko Rohatinski, čovjek o čijem poslu nitko nema pojma, ne namjerava se baviti aktivnom politikom…

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram