Zatvori
Foto: Srednji tečaj za četvrtak iznosi 7,369964 kuna za euro...
Poslovni Puls
05/05/2011

Tržište novca: EUR/USD dosegnuo najvišu razinu od početka prosinca 2009. godine

Nakon početnog pada s 1,482 na 1,478 dolara za euro, tijekom ostatka dana na svjetskim deviznim tržištima prevladavali su aprecijacijski pritisci na euro u odnosu na dolar...

U popodnevnim satima tečaj je dosegnuo 1,493 dolara za euro, što je najviša razina tečaja od početka prosinca 2009. godine.

Aprecijacijski pritisci na euro posljedica su prevladavajućih očekivanja da će ESB na današnjem sastanku najaviti novo povećanje referentne kamatne stope. Tržište očekuje sve više kamatne stope prema kraju godine pa pozitivni kamatni diferencijal u korist eura čini zajedničku europsku valutu atraktivnijom od dolara. Ipak, nešto mirnije raspoloženje u nastavku trgovanja doprinijelo je tome da euro dan zaključi na razinama pri kojima je i otvorio dan.

Nakon nekoliko dana deprecijacije domaće valute naspram eura, tečaj EUR/HRK se stabilizirao na razinama oko 7,380 kuna za euro. Kretao se u uskom rasponu od 30-ak pipsa, te je stabilizaciji tečaja pridonijela uravnotežena ponuda i potražnja za devizama sa strane korporativnog i bankarskog sektora. Srednji tečaj za četvrtak iznosi 7,369964 kuna za euro, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram