Zatvori
Foto: Koristi od provedbe Zakona imat će sve strane - i kupci i prodavači...
Poslovni Puls
28/04/2011

Zakon o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita ipak bi trebao pokrenuti uspavano tržište nekretnina

Domenico Devescovi, Voditelj CentarNekretnina u posljednjem osvrtu na najnovija zbivanja na tržištu nekretina komentira donošenje zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita...

On smatra kako će Zakon ipak pokrenuti uspavano domaće nekretninsko tržište.

Evo što piše:

Nakon nekoliko mjeseci zatišja i iščekivanja, tržište nekretnina dočekalo je lagani vjetar u jedra u vidu Zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita kroz aktivaciju kreditnih linija poslovnih banaka. Zakon bi trebao pomaknuti stvari s mrtve točke te djelomično riješiti i problem 15 do 20 tisuća neprodanih novih stanova. Problem će riješiti u manjoj mjeri jer je fond za subvencije nedostatan, trenutak izlaska iz recesije nije izvjestan, a novo zapošljavanje još je daleko  od stopa rasta iz 2008. godine. Jedino te promjene uvjerile bi kupce stanova da dolaze bolji dani i da se mogu s manje brige za budućnost odlučiti za kupnju putem stambenog kredita.

Koristi od provedbe Zakona imat će sve strane. Kupci će moći znatno povoljnije kupiti nekretninu za stanovanje i biti poprilično sigurni da će se u iduće 4 godine Vlada pobrinuti za pokrivanje polovice mjesečnog anuiteta sredstvima iz proračuna i garantirati za njih u slučaju gubitka posla. Banke će imati koristi jer će moći računati na potporu iz državnog proračuna. Država će moći naplatiti PDV koji je „zarobljen“ u neprodanim stanovima. Investitori će moći pokrenuti nove cikluse ulaganja u izgradnju stanova, samostalno ili u partnerstvu s bankama, nadamo se na pametniji način nego 2008. ili 2009. godine.

Vjerujemo da će Zakon, ipak, najveću korist donijeti investitorima koji imaju kvalitetne projekte. Obzirom da maksimalna cijena kvadratnog metra stana koji ulazi u okvir subvencije iznosi 1.900 eura očekujemo da će se znatan dio investitora koji drže cijenu od 1.900 do 2.200 eura, u dogovoru s poslovnim bankama koje prate njihove projekte, odlučiti za sniženje cijena. Investitori čija je cijena ispod 1.900 eura po kvadratnom metru osjetit će pritisak kupaca koji su se napokon odlučili za kupnju stana. Posljedica aktiviranja potražnje biti će borba za kupce koja će uzrokovati korekciju cijena novosagrađenih stanova do kraja godine.

Zakon neće imati učinka na prodaju elitnih i nekvalitetnih nekretnina. Kod prvih zbog cijene koja je izlazi iz okvira za subvenciju, a kod drugih zbog loše lokacije i/ili izvedbe.

Vjerujemo da će predviđeni fond za subvenciju biti u potpunosti iskorišten u kratkom roku jer će većina kupaca prilikom uzimanja stambenog kredita birati najpovoljniju opciju, što je kupnja putem subvencioniranog kredita, te brzo reagirati podnošenjem zahtjeva. Postoji velika šansa da će potražnja  za subvencioniranim kreditima biti značajno veća od ponude i da će Vlada morati povećati fond. Ukoliko Vlada ne poveća fond očekujemo da će se dogoditi negativni efekt jer će kupci koji predaju zahtjev, a ne uspiju ostvariti pravo na subvenciju u tekućoj godini, pričekati 2012. godinu kada će se moći koristiti sredstva predviđena u proračuna. To će značiti ponovno naglo usporavanje aktivnosti na tržištu stambene novogradnje od trenutka kad se plasira iznos planiran za subvencije u 2011. godini. U svakom slučaju, želimo puno uspjeha svim akterima tržišta nekretnina i nadamo se da će paralelno sa trošenjem fonda za subvencionirane kredite oporavljati hrvatsko gospodarstvo, rasti zaposlenost, plaće i optimizam te da slične mjere u budućnosti neće biti potrebne.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram