Italija i Austrija u neslužbenim kontaktima s hrvatskom Vladom najavile su da će uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika nakon što Hrvatska uđe u EU…

Večernji list:

U Ministarstvu gospodarstva objašnjavaju da su austrijski dužnosnici odluku o ograničenjima za Hrvate pravdali pragmatičnim razlozima, a ne strahom da hrvatska radna snaga može ugroziti njihovo tržište rada.

Europska pravila daju svim starim članicama pravo da uvedu sedmogodišnju zabranu zapošljavanja bez radnih dozvola za sve radnike iz novih članica ili da to čine postupno, na dvije, tri ili sedam godina. Neslužbene informacije koje su stizale iz Slovenije, primjerice, nisu najavljivale ograničenja, iz Njemačke su izjave bile proturječne, a što će ta zemlja na kraju odlučiti, vjerojatno će se pokazati nakon 1. svibnja.

Za desetak dana u Njemačkoj i Austriji istječe sedmogodišnja zabrana zapošljavanja za radnike iz istočnoeuropskih država koje su 2004. primljene u Europsku uniju: Češke, Slovačke, Mađarske, Poljske i drugih. Za razliku od Irske, Velike Britanije i Švedske, koje su odmah otvorile tržište radnicima s Istoka, te su dvije države najdulje ustrajale u barijerama te ih uklanjaju tek za nekoliko dana, od 1. svibnja 2011, prenosi Večernji.