Zatvori
Foto: Multinacionalne tvrtke varaju potrošače u Istočnoj Europi...
Poslovni Puls
13/04/2011

Nismo iznenađeni: Coca-Cola koja stiže u zemlje istočne Europe upitne je kvalitete!?

Ako ste u supermarketu u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj ili Velikoj Britaniji kupili bočicu Coca-Cole, vjerojatno ste konzumirali piće koje je kvalitetnije od Coca-Cole s polica naših supermarketa i trgovačkih centara...

Iskreno, nismo preiviše iznenađeni...

Istraživanje slovačkog EurActiva pod naslovom: Multinacionalne tvrtke varaju potrošače u Istočnoj Europi, pokazalo je da tzv. "nove članice" EU-a uglavnom dobivaju proizvode niže kvalitete u odnosu na zemlje zapadne Europe.

Index donosi više:

"Proizvodi slabije kvalitete namijenjeni su tzv. novim članicama EU", zaključio je predsjednik EurActiva u Slovačkoj Miloš Lauko dodajući kako nije vidio slučaj da je proizvod lošije kvalitete završio na njemačkom ili austrijskom tržištu, ali zato jesu u istočnim zemljama. Proizvodi koji su bili testirani su: Coca Cole, Milka čokolade, Kotanyi, Nescafe, Jacobs kave i Tchibo espresso kave, a svi proizvodi su bili testirani u slovačkom Nacionalnom institutu za veterinarstvo i hranu.

Od testiranih proizvoda samo je Milka čokolada pokazala identičnu kvalitetu u svim uzorcima, dok su se najgorim pokazali proizvodi Kotanyija koji imaju najšira odstupanja u kvaliteti od zemlje do zemlje i to bez obzira što svi proizvodi dolaze iz jedne te iste tvornice.

Također velika je razlika i u kvaliteti Coca Cole koja je lošije kvalitete u Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj. Naime, u napicima za "istočno tržište" se koristi izoglukoza od kukuruza što je puno jeftinije od običnog šećera (saharoze). U Coca Coli, kao odgovor na to istraživanje, kažu da u nekim zemljama koriste različite vrste zaslađivača, ali da to nema utjecaja na kvalitetu proizvoda, prenosi Index.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram