Zatvori
Foto: Srednji tečaj za ponedjeljak iznosi 7,365578 kuna za euro...
Poslovni Puls
12/04/2011

RBA analitičari: Mjesečni pad nezaposlenosti potaknut sezonskim zapošljavanjem

Posljednji podaci HZZ-a pokazuju očekivane pozitivne trendove na mjesečnoj razini, dok se na godišnjoj razini nastavljaju negativni trendovi, ali je dinamika sporija. Prema evidenciji Zavoda na kraju ožujka zabilježeno je 330.130 nezaposlenih osoba...

U evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je 20.676 osoba (15,0% manje nego u veljači 2011. te 9,5% manje nego u ožujku prošle godine), dok je iz evidencije izašlo ukupno 26.957 osoba, od čega 15.737 zbog zapošljavanja te 11.220 iz tzv. ostalih razloga. Broj nezaposlenih je tako za 6.281 osoba ili 1,9% manje nego u veljači, dok je u odnosu na ožujak prošle godine broj nezaposlenih porastao je za 11.472, odnosno 3,6 posto. Posljedično, očekujemo nešto nižu stopu nezaposlenosti nego u veljači (19,3%).

Unatoč nastavku negativnih trendova u realnom sektoru, zbog sezonskog zapošljavanja na mjesečnoj razini vidljiva su pozitivna kretanja. Zapošljavanje je 43,3% više nego u veljači te 28,7% više nego u ožujku prošle godine. Pri tome je zapošljavanje najviše poraslo u tipično sezonskim djelatnostima, kao što je pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, a slijede prerađivačka industrija, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo te trgovina.

I dok su na mjesečnoj razini pozitivna kretanja zabilježena i kod novoprijavljenih nezaposlenih osoba iz radnog odnosa, i kod osoba iz redovitog školovanja, kao i kod osoba iz neaktivnosti, na godišnjoj razini ulasci u evidenciju nezaposlenih smanjeni su samo kod osoba iz radnog odnosa, dok ulasci iz redovitog školovanja i dalje rastu (+15,1%). Pad novoprijavljenih nezaposlenih iz radnog odnosa očekivan je s obzirom da su tijekom protekle dvije godine poduzeća smanjila kapacitete do razine neophodne za obavljanje djelatnosti. Međutim, nastavak rasta novoprijavljenih nezaposlenih iz redovitog školovanja upućuje na stagnaciju gospodarstva. Naime, realni sektor se još uvijek ne oporavlja pa nema stvaranja novih radnih mjesta.

Sezonsko zapošljavanje i u idućim bi mjesecima trebala utjecati na pad nezaposlenosti. Međutim, bez oporavka realnog sektora nećemo moći govoriti o oporavku tržišta rada. Naznake oporavka tržišta rada možemo očekivati u drugoj polovini godine, uglavnom pod utjecajem baznog učinka, ali i blagog intenziviranja gospodarske aktivnosti. Na razini cijele godine ipak očekujemo nešto veću nezaposlenost nego u 2010. godini, a prosječna stopa nezaposlenosti mogla bi iznositi 18,5 posto, pišu RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram