Zatvori
Foto: PMI indeks u uslužnom sektoru za zemlje eurozone u ožujku je nastavio s rastom...
Poslovni Puls
06/04/2011

Svjetsko tržište: Portugalski petogodišnji CDS na rekordnoj razini, blagi rast trgovine na malo u eurozoni...

U utorak su cijene američkih državnih obveznica zabilježile pad na dnevnoj razini unatoč neočekivanom padu ISM indeksa uslužne djelatnosti u SAD-u...

Prinos na Bund jučer je nastavio rasti te se približava najvišoj razini u posljednjih 15 mjeseci pod utjecajem očekivanja da će ESB na ovotjednom sastanku povećati referentnu kamatnu stopu. Iako je još u ožujku najavljeno povišenje kamatnjaka, potres i nuklearna kriza u Japanu potaknuli su sumnju kod tržišnih sudionika da bi ESB ipak mogla odgoditi odluku. Stoga se sjednica ESB-a predviđena za četvrtak nestrpljivo očekuje.

Među zemljama europske periferije Portugal je i dalje u središtu zanimanja. Kako postaje sve očitije da će zemlja morati potražiti pomoć Europske unije, trošak osiguranja duga raste na rekordne razine pa je petogodišnji CDS jučer porastao na 591 bazni bod, a prinos na desetogodišnju obveznicu skočio je 20 baznih bodova na 8,79 posto.

PMI indeks u uslužnom sektoru za zemlje eurozone u ožujku je nastavio s rastom (s 56,9 na 57,2). Na razini pojedinih zemalja rast istog indeksa ostvaren je u Italiji i Velikoj Britaniji, u Njemačkoj je zabilježen bez promjene dok je u Francuskoj ostvario pad. ISM indeks koji prati kretanja u američkom uslužnom sektoru bilježi iznadočekivani pad u ožujku (sa 59,7 na 57,3). Trgovina na malo u eurozoni tijekom veljače je ostvarila neočekivani pad za 0,1%. U usporedbi s istim mjesecom prošle godine ostvaren je tek blago pozitivan rast od 0,1% godišnje, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram