Zatvori
Foto: Toliko od oporavka europskog gospodarstva...
Poslovni Puls
25/03/2011

Dolazi nova kriza - Portugal će uskoro zatražiti financijsku injekciju od EU?

Portugalski premijer Jose Socrates podnio je ostavku na dosadašnju dužnost, samo dva sata nakon što je parlament odbio njegov novi program mjera štednje čiji je cilj bio zajamčiti smanjenje proračunskog manjka i izbjegavanje vanjske intervencije...

"Danas su sve oporbene stranke odbacile mjere što ih je predložila vlada, a cilj im je bio izbjeći da se Portugal nađe u situaciji u kojoj mora pribjeći programu vanjske pomoći, rekao je Socrates. Oporba je vladi oduzela sve pretpostavke za upravljanje zemljom. S obzirom na to, predsjedniku države podnio sam ostavku", rekao je Jose Socrates.

HRT:

Ostavka premijera Socratesa i vlade izazvala je tešku krizu u Portugalu. 53-godišnji Socrates izdržao je kao premijer šest godina. Unaprijed je najavljivao odlazak ako ne prihvate njegov program štednje, četvrti u godini dana. Htio je deficit ove godine ograničiti na 4,6% BDP-a, ali većina to neće. Neće zamrzavanje mirovina, rezanje socijalnih davanja i 5% manje državne plaće.

Politička kriza baca Portugal u ruke Bruxellesa i strane financijske pomoći, koju je Socrates uporno odbijao. Najsiromašnija država zapadne Europe zapravo nikad nije oštro štedjela. Sada je na putu da zatraži od 60 do 70 milijardi eura iz europskog fonda za spašavanje, prenosi HRT.

Pročitajte još:

- Spašavanje portugalskog gospodarstva porezne bi obveznike moglo stajati gotovo 100 milijardi eura

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram