Zatvori
Foto: Dobrodošlica za pamćenje...
Poslovni Puls
19/03/2011

Kada uđemo u EU vjerojatno nas čeka kazna od 90 milijuna eura!

Europska unija uvodi žestoku financijsku disciplinu za sve zemlje članice. Ukoliko Hrvatska ne uredi svoje javne financije mogla bi dobiti kaznu od 90 milijuna eura...

Ali tek kada/ako uđemo u EU...

Europska unija želi natjerati države članice na ozbiljno poštivanje kriterija iz Maastrichta, a to znači fiskalni deficit ispod 3 posto i javni dug niži od 60 posto BDP-a.

Večernji list:

Zemlje članice EU tako bi iduće godine trebale zamrznuti svoj proračun, a kad bi se isti kriterij primijenio na Hrvatsku, nova bi vlada morala smanjivati potrošnju barem 3 posto jer je u dvije godine Hrvatska izgubila više od 7 posto BDP-a.Analitičari računaju da će ovogodišnji deficit biti 7,5 posto. Dakle dvostruko više u odnosu na EU kriterije.

Problem je i javni dug...

Javnim dugom je u dvije godine porastao sa 29 na 42 posto BDP-a, ne računajući državna jamstva, od kojih će mnoga vrlo vjerojatno pasti na teret poreznih obveznika. Fiskalna pravila predviđaju i kažnjavanje dužnika s minimalnih 0,2 posto BDP-a, s time što će iznos kazne ovisiti i o obvezama prema privatnom sektoru te izdacima za mirovinsku reformu. Hrvatska bi tako platila 90 milijuna eura kazne, piše Večernji list.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram