Zatvori
Foto: Moody's je kreditni rejting Portugala spustio za dva stupnja na A3 (tek četiri stupnja više od junk statusa)...
Poslovni Puls
17/03/2011

Svjetsko tržište: Moody's spustio kreditni rejting Portugala na A3, samo četri stupnja više od junk statusa...

Prema posljednjim podacima za veljaču potrošačke cijene u zemljama eurozone bilježe rast u skladu s očekivanjima. Na mjesečnoj razini porasle su 0,4%, dok su na godišnjoj razini porasle 2,4 posto. Pokazatelji iz američkog građevinskog sektora za veljaču neočekivano su lošiji nego je to bilo u siječnju...

Naime, započete izgradnje stambenih objekata zabilježile su pad za 22,5% u usporedbi s mjesecom prije dok je broj izdanih dozvola za građenje bio niži za 8,2 posto. Deficit tekućeg računa platne bilance za SAD u posljednjem tromjesečju 2010. godine bilježi pad na 113,3 milijardi američkih dolara (sa 125,5 milijardi američkih dolara u trećem tromjesečju 2010.). Više cijene prehrambenih proizvoda i energije dovele su do iznadočekivanog rasta proizvođačkih cijena u SAD-u u veljači. Na mjesečnoj razini iste su porasle 1,6%, dok je na godišnjoj razini zabilježen rast od 5,6 posto.

Jučer je na inozemnim deviznim tržištima euro oslabio prema američkom dolaru. Iako su pokazatelji s američkog tržišta nekretnina bili znatno lošiji nego se predviđalo što je moglo uzrokovati slabljenje američkog dolara, utjecaj objava iz eurozone bio je daleko snažniji.

Posljednja objava o snižavanju kreditnog rejtinga Portugalu nepovoljno je tako djelovala na vrijednost jedinstvene europske valute te se posljedično tržišni tečaj EUR/USD spustio na 1,392 dolara za euro (sa početnih 1,399 dolara za euro).

Naime, Moody's je kreditni rejting Portugala spustio za dva stupnja na A3 (tek četiri stupnja više od junk statusa), što je povećalo pesimizam investitora u pogledu rješavanja dužničke krize, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram