Zatvori
Foto: Konačno...
Poslovni Puls
17/03/2011

Europska unija uvodi zabranu uporabe ekološki štetnih plastičnih vrećica?

Čelništvo Europske unije navodno razmišlja o uvođenju zabrane uporabe ekološki štetnih plastičnih vrećica. Bilo je i vrijeme...

"Europska komisija planira razmotriti bi li zabrana uporabe plastičnih vrećica u Europi bila izvediva i dobra ideja", rekla je glasnogovornica Europske komisije Monica Westeren, a prenose europski mediji. Bruxelles bi mogao provesti detaljnju studiju izvedivosti ili pripremiti općenitije izvješće o tome bi li europska zabrana plastičnih vrećica bila primjerena, dodala je.

HRT:

Pitanje je pokrenula Italija, koja je 1. siječnja zabranila uporabu plastičnih vrećica i o tome nije obavijestila Europsku komisiju. "To je bilo kršenje europske direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu, a vjerojatno i pravila zajedničkog tržišta koja zabranjuju ograničenja kretanja robe i usluga među državama članicama bez konzultacija s Bruxellesom. Komisija će proučiti zakon, a ako utvrdi da nije u skladu s europskim zakonima, pokrenut će pravni postupak protiv Italije", rekla je Westeren.

Istaknula je da je Komisija spremna provesti reviziju direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu kako bi uzela u obzir pitanje plastičnih vrećica. Jedna od opcija bila bi europska zabrana uporabe vrećica koje nisu biorazgradive, ali postoje i druge opcije, kao što su porezni i cjenovni poticaji, kazala je. To je pitanje postavljeno je na sastanku europskih ministara za zaštitu okoliša u ponedjeljak u Bruxellesu. Europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik rekao je novinarima nakon sastanka da bi Bruxelles mogao pokrenuti studiju izvedivosti uvođenja europske zabrane uporabe plastičnih vrećica, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram