Zatvori
Foto: Još 2007. godine bili smo na 17 posto...
Poslovni Puls
16/03/2011

ISTRAŽIVANJE: Samo 5 posto građana smatra da je država nemoćna u borbi protiv korupcije

Na međunarodnoj konferenciji "Transparentnošću i otvorenim upravljanjem protiv korupcije" koja se održala u petak, 18. veljače 2011. godine u Hotelu Westin Zagreb,Ministarstvo pravosuđa predstavilo je rezultate istraživanja o percepciji korupcije u Hrvatskoj u 2010. godini...

Istraživanje je proveo Hendal na uzorku od tisuću građana, u sklopu projekta “Jačanje međugeneracijske suradnje u borbi protiv korupcije – Kampanja za podizanje svijesti“, financiranog od EU IPA 2007 programa za Hrvatsku.

U odnosu na 2007. godinu značajan je i porast građana koji vjeruju da se u borbi protiv korupcije ipak može nešto učiniti dok je 2007. godine čak 17% građana smatralo kako ništa nije moguće poduzeti po tom pitanju, u 2010. godini taj je postotak pao na samo 5%.

Pri usporedbi rezultata iz 2010. godine u odnosu na demografske karakteristike ispitanika, razvidno je da mlađe dobne skupine (18-24 i 25-34 godine starosti) pokazuju manji stupanj tolerancije prema korupciji – ispitanici iz tih skupina tvrde kako korupcija postoji u većini navedenih elemenata u znatno većoj mjeri nego što to tvrde oni iz starijih dobnih skupina (55+).

Oni su također osjetljiviji na određene oblike korupcije – dužnosnike i političare koji toleriraju organizirani kriminal, policajce koji primaju mito, dobivanje radnog mjesta u zamjenu za mito i davanje novaca doktorima. Razina obrazovanja i zaposlenje također su dobri pokazatelji svjesnosti o korupciji i osjetljivosti – ispitanici s višim obrazovanjem (završena srednja škola ili fakultet) i oni sa stalnim zaposlenjem pokazuju veću svjesnost i osjetljivost (netoleranciju) prema određenim tipovima korupcije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram