Zatvori
Foto: I dalje raste cijena američkih obveznica...
Poslovni Puls
15/03/2011

Svjetsko tržište: Blagi pad cijena sirove nafte, sužavanje spreadova perifernih članica eurozone...

Američke državne obveznica kao i dionička tržišta pod utjecajem su posljednjih zbivanja u Japanu te napetosti u zemljama Sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Stoga se rast averzije odrazio na rast cijena američkih državnih obveznica...

Vijest o načelnom dogovoru europskih čelnika oko dorade i povećanja financijskog plana pomoći članicama eurozone sa ciljem rješavanja problema prezaduženosti i smanjenje troškova zaduživanja utjecala je na sužavanje spreadova perifernih obveznica u odnosu na referentne njemačke vrijednosnice.

Fokus na inozemnim tržištima i danas bi trebala biti događanja u Japanu, nastavak sastanka ministara financija te mjere kojima se nastoji riješiti fiskalna kriza u Europi te odluka FOMC-a o referentnoj kamatnoj stopi. Od makroekonomskih objava očekuju se stope inflacije u Francuskoj te ZEW indeks u Njemačkoj.

Jučerašnji podaci iz eurozone pokazali su iznadočekivani rast industrijske proizvodnje u siječnju, već četvrti mjesec za redom. U odnosu na siječanj 2010. godine industrijska je proizvodnja tako porasla 6,6%, dok je na mjesečnoj razini porasla 0,3%, primarno pod utjecajem rasta proizvodnje u Njemačkoj.

Na samom početku ovoga tjedna cijene sirove nafte zabilježile su najniže razine u posljednja dva tjedna. Na blagi oporavak s najviših razina u posljednjih dvije i pola godine utjecala su zbivanja u Japanu. Katastrofalni potresi i tsunami, koji su nanijeli velike štete japanskom gospodarstvu potaknuli su špekulacije kako će se to značajno odraziti na svjetsku potražnju za naftom, budući da je Japan drugi po veličini potrošač energije u svijetu. Ipak, pritisak na mogući nastavak rasta cijena nafte i dalje ostavljaju sukobi na bliskom istoku. Za jučerašnji dan zaključna cijena nafte tipa Brent iznosila je 113,67 dolara za barel, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram