Zatvori
Foto: Dugoročno, turizmu je potrebno pozicioniranje i na razini domaćega gospodarstva i na razini globalne turističke ponude
Poslovni Puls
14/03/2011

RBA analitičari: Biti će ovo dobra turistička sezona - rast noćenja od 3 posto i rast prihoda od 4,4 posto

2010. je bila obilježena razmjerno snažnim rastom fizičkih pokazatelja u turizmu, koji ipak nisu donijeli očekivani godišnji rast prihoda u središnjem dijelu turističke sezone, te suprotnim trendovima kod domaćih i stranih turista..

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Hrvatsku je u prošloj godini posjetilo 10,6 milijuna turista koji su ostvarili 56,4 milijuna noćenja. Pri tome su rastu i dolazaka i noćenja pridonijeli u potpunosti strani turisti koji su činili 90% ukupnih noćenja i koji su ostvarili rast dolazaka od 4,8% te rast noćenja od 3,6 posto. S druge strane, zbog pada kupovne moći i nesigurnosti u ostvarivanje budućih dohodaka domaće stanovništvo je racionaliziralo svoju potrošnju, što se reflektira na padu dolazaka domaćih turista od 5,3% te padu ostvarenih noćenja od 5,8 posto.

Unatoč dobrim fizičkim pokazateljima, prihodi od turizma nisu ostvarili rast u središnjem dijelu turističke sezone. U odnosu na treće tromjesečje prošle godine, prihodi od turizma su bili 1,2% manji, a pad je ostvaren i kumulativno u prvih devet mjeseci u odnosu na isto razdoblje 2009. godine. Budući da je u zadnjem tromjesečju prošle godine ostvaren godišnji rast noćenja turista od svega 0,6%, teško je vjerovati da će konačni podaci potrošnje za cijelu godinu biti veći od onih iz 2009. godine.

U prvom mjesecu ove godine ukupan broj turističkih dolazaka je porastao 1,2%, pri čemu je i dalje prisutan trend godišnjeg rasta dolazaka inozemnih turista uz pad dolazaka domaćih turista. Međutim, hrvatski turizam karakterizira izrazita sezonalnost pa je broj dolazaka i noćenja turista u Hrvatskoj izvan sezone izuzetno mali. Tako je u siječnju Hrvatsku posjetilo ukupno 108,4 tisuće turista, od čega tek 49,5 tisuća stranih. Nadalje, pad broja noćenja u siječnju uz istovremeni rast dolazaka pokazuje da je više turista nego prošle godine bilo u prolazu te se zadržavalo tek jedan dan.

U ovoj godini očekujemo rast noćenja od oko 3% i rast prihoda od turizma od 4,4 posto. Dugoročno, turizmu je potrebno pozicioniranje i na razini domaćega gospodarstva i na razini globalne turističke ponude te, u skladu s tim, određenje prioriteta razvoja, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram