Zatvori
Foto: Kina će sljedeće godine na svoje oružane snage potrošiti 91,5 milijardi dolara...
Poslovni Puls
14/03/2011

Nešto se sprema: Kina i SAD povećavaju budžete svojih vojnih proračuna

Kina će sljedeće godine na svoje oružane snage potrošiti 91,5 milijardi dolara.  Prošle je godine vojni proračun rastao za 7. 5 posto, sljedeće će rasti za 12,7.  Ovakav trend brine susjede – Tajvan, Japan, Indiju kao i druge regije u Aziji...

Glasnogovornik kineskog parlamenta Li Zhaoxing nastojao je umiriti taj strah.

On kaže da je Kina odlučna slijediti mirni razvoj te da je njezina vojna doktrina isključivo obrambena.  Predstavnik kineskog parlamenta dodao je da njegova zemlja ima vrlo duge granice, na kopnu i moru, kao i najviše stanovnika od svih država svijeta – milijardu i 340 milijuna.  Uzevši sve to u obzir – rekao je kineski dužnosnik – kinesko trošenje na vojsku razmjerno je malo kada se usporedi s drugim velikim zemljama.  Li Zhaoxing je zaključio da povećanje vojnog proračuna ne predstavlja prijetnju drugim zemljama.  Proračun je inače predstavljen javnosti neposredno pred zasjedanje Nacionalnog kongresa, kako se u Kini naziva zakonodavno tijelo, prenosi Glas Amerike.

Kineski vojni proračun je tek petina američkog.  Sjedinjene su Države prošli mjesec najavile da će u fiskalnoj godini 2012. vojni budžet biti 553 milijarde dolara – što je za 4,2 posto više od prethodne fiskalne godine.

Mnogi stručnjaci u regiji inače smatraju da je stvarni kineski vojni proračun znatno veći od ovog koji se pojavljuje u javnosti.  Mnogi rashodi za vojsku – tvrde oni – skriveni su u proračunima drugih ministarstava i vladinih agencija.  U odgovoru na kinesko trošenje, i njezini susjedi najavljuju veće izdatke za vojsku.  Indija je prošli tjedan najavila da će svoj vojni proračun povećati za 12 posto a najavila je i kupovinu modernih zrakoplova i podmornica.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram