Zatvori
Foto: Na rast američkih obveznica utjecali nemiri u Saudijskoj Arabiji...
Poslovni Puls
11/03/2011

Svjetsko tržište: Njemačke i američke obveznice nastavljaju rasti potaknute snažnim potresom u Japanu

Posljednji podaci iz Njemačke pokazali su kako je izvoz u najvećem europskom gospodarstvu ostvario neočekivani pad tijekom siječnja (za 1%)...

Budući da je ukupna vrijednost uvoza zabilježila rast (za 2,3%) suficit koji Njemačka bilježi u računu robne razmjene smanjio se na 10,1 milijardi eura (s 12,2 milijardi eura). Posljedično se smanjio i suficit tekućeg računa platne bilance (s 19,3 na 7,2 milijarde eura). U skladu sa očekivanjima BoE je na jučerašnjem sastanku odlučila o zadržavanju postojeće referentne kamatne stope (0,5%).

Zahtjevi za naknade novonezaposlenih amerikanaca prema podacima za prvi tjedan ožujka bilježe rast (sa 371 na 397 tisuća). Nadalje, ukupni zahtjevi za naknadu nezaposlenih u posljednjem tjednu veljače zabilježili su pad (s 3,79 na 3,77 milijuna). Saldo robne razmjene SAD-a s inozemstvom u siječnju pokazuje još viši deficit nego u prosincu 2010. godine, a iznosio je 46,3 milijarde američkih dolara.

Na svjetskim tržištima jučer je zabilježen rast cijena obveznica koje se smatraju sigurnim utočištima. Njemačke i američke državne obveznice svih dospijeća su zabilježile rast pod utjecajem brojnih faktora. Tako su na rast američkih obveznica utjecali nemiri u Saudijskoj Arabiji, rast broja zahtjeva za naknade nezaposlenima u prošlom tjednu i visoka potražnja na aukciji tridesetogodišnjih obveznica. Njemačke obveznice bile su pod utjecajem zabrinutosti za tijek rješavanja fiskalne krize u nekim članicama eurozone.

Naime, jučer je agencija Moody's smanjila kreditni rejting Španjolskoj s Aa1 na Aa2. Nadalje, zbog zabrinutosti investitora u default Grčke, prinos na desetogodišnje obveznice porastao je na rekordne razine upozoravajući čelnike EU da sama financijska pomoć (koju je Grčka primila prošle godine) neće pomoći u smanjenju averzije prema riziku, već da su potrebne i reforme koje će osigurati smanjenje javnog duga i proračunskog deficita. Jutros su i njemačke i američke obveznice nastavile rasti potaknute snažnim potresom u Japanu, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram