Zatvori
Poslovni Puls
10/03/2011

Svjetsko tržište: Ulagači zabrinuti da će Portugal ipak zatražiti pomoć od EU-a

Jučerašnji podaci iz Velike Britanije pokazali su smanjenje deficita u robnoj razmjeni s inozemstvom, s 5,48 na 2,95 milijardi funti, što je više nego se očekivalo...

Industrijska proizvodnja u Njemačkoj tijekom siječnja porasla je iznad tržišnih očekivanja, za 1,8 posto. U odnosu na isti mjesec prošle godine rast je također bio viši od očekivanja, za 12,5 posto. Zalihe u veleprodaji u SAD-u prema podacima za siječanj porasle su za 1% mjesečno, što je nešto više od očekivanja.

Jučer su američke državne obveznice zabilježile rast cijena kao posljedica zabrinutosti investitora da bi rast cijena nafte potaknut nemirima u Libiji i eskalacijom nasilja mogao usporiti ekonomski oporavak. Posljedično, rast averzije prema riziku utjecao je na veću potražnju za sigurnim američkim obveznicama. Desetogodišnja obveznica prvi je put nakon tri dana pada ostvarila rast.

Na jučerašnjoj aukciji dvogodišnje portugalske državne obveznice zabilježena je solidna potražnja investitora uz prosječan prinos od 5,99%, što je znatno više od prinosa na posljednjoj aukciji obveznica istog dospijeća u rujnu prošle godine, kada je prinos iznosio 4,09 posto. Gotovo 50% veći prinos u samo šest mjeseci ponovno je potaknuo špekulacije o načinu rješavanja fiskalne krize u pojedinim članicama eurozone i povećao očekivanja da bi Portugal mogao zatražiti pomoć od Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram