Zatvori
Foto: Srednji tečaj za srijedu iznosi 7,403009 kuna za euro...
Poslovni Puls
09/03/2011

Tržište novca: EUR/USD ponovno pod utjecajem rješavanja dužničke krize

Utorak na inozemnim deviznim tržištima ponovno je donio slabljenje jedinstvene europske valute prema američkom dolaru...

Glavni generator pada EUR/USD s početnih 1,397 prema 1,391 dolara za euro krajem dana bile su špekulacije u pogledu novijih odluka u pogledu rješavanja dužničke krize u eurozoni.

Naime, za kraj mjeseca predviđen je sastanak predstavnika članica EU s ciljem poboljšanja mjera za pomoć zaduženim članicama, no investitori nisu optimistični kako će se oni usuglasiti oko jedinstvenog rješenja problema. Pored navedenog padu tečaja je doprinio i rast cijene grčkog duga. Jučerašnjeg dana su tako prinosi na desetogodišnje grčke obveznice dosegli najviše razine od uvođenja eura, nakon što se Grčka dodatno zadužila za 1,6 milijardi eura i dan nakon što joj je Moody's snizio kreditni rejting. Danas tijekom jutra tržišni tečaj EUR/USD kretao se oko razina od 1,390 dolara za euro.

U utorak je došlo do blage aprecijacije domaće valute naspram jedinstvene europske valute. Tečaj je otvorio na razinama oko 7,407 kuna za euro te se trgovalo u uskom rasponu od 30-ak pipsa. No nakon objave o smanjenju stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka u odnosu na njihove devizne obveze s dosadašnjih 20 na 17 posto, povećana ponuda deviza sa strane bankarskog i institucionalnog sektora pogurala je tečaj EUR/HRK prema dolje, no značajniji pomak se nije dogodio te je tečaj zatvorio dan na razinama iznad 7,400 kuna za euro. Srednji tečaj za srijedu iznosi 7,403009 kuna za euro, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram