Zatvori
Foto: U ovoj godini ukupni depoziti vjerojatno će nastavit rasti na godišnjoj razini uz blage stope rasta...
Poslovni Puls
09/03/2011

Nastavljen trend bržeg godišnjeg rasta deviznih nego kunskih depozita

U siječnju ove godine nastavljen je godišnji rast ukupnih depozita kod poslovnih banaka, kao i trend euroizacije domaćeg bankarskog sektora, ali uz nešto sporiju dinamiku s obzirom na utjecaj baznog razdoblja...

Prema posljednjim podacima HNB-a na kraju siječnja ukupni su depoziti iznosili 215,6 milijardi kuna, što je 4% više nego u siječnju prošle godine. Pri tome je, kao i prethodnih mjeseci godišnjem rastu doprinio rast depozita na transakcijskim računima kod banaka te rast deviznih štednih i oročenih depozita, dok kunski štedni i oročeni depoziti nastavljaju bilježiti godišnje stope pada. U odnosu na kraj 2010. godine, ukupni su depoziti zabilježili blagi pad (-0,3%).

Promatrano prema sektorima, godišnjem rastu štednih i oročenih depozita pridonijeli su i stanovništvo i poduzeća, dok je negativna stopa na mjesečnoj razini posljedica razmjerno visokog pada depozita poduzeća (-8,2%), i to deviznih. Depoziti stanovništva iznosili su 141,2 milijarde kuna, a poduzeća 27,6 milijardi kuna. Godišnja stopa rasta deviznih depozita stanovništva i dalje je visoka (+8,6%), dok kunski depoziti nastavljaju bilježiti blage godišnje stope rasta (+1,3%), što je, međutim, uglavnom posljedica visokog pada u siječnju 2010. godine (-23,3%). Devizni depoziti stanovništva u posljednje tri godine povećali su se za 45,5%, dok su se istovremeno kunski smanjili za 18,1 posto.

Dakle uz rast depozita stanovništva u posljednje je tri godine prisutna i supstitucija kunskih depozita deviznima. Na strani poduzeća u siječnju je zaustavljen trideset mjeseci dug trend godišnjih stopa pada kunskih depozita. Međutim, stopa rasta (+1,4%) rezultat je prije svega vrlo visokog pada u siječnju 2010. godine, što potvrđuje i činjenica da su se u posljednje tri godine kunski depoziti poduzeća smanjili za 47,5%, dok su devizni porasli za 23,8 posto. Trend euroizacije domaćeg sektora potvrđuje i činjenica da je udio deviznih depozita u ukupnim štednim i oročenim depozitima porastao sa 66% u siječnju 2008. na 80% u siječnju 2011. godine.

U ovoj godini ukupni depoziti vjerojatno će nastavit rasti na godišnjoj razini uz blage stope rasta. Ograničavajući faktor rastu depozita bit će kretanja na tržištu rada i poteškoće pri financiranju obveza trgovačkih društava, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram