Zatvori
Foto: Jamstveni fond bio bi težak oko jedne milijarde kuna...
Poslovni Puls
09/03/2011

Može li novi Vladin jamstveni fond spriječiti daljnje urušavanje hrvatskog gospodarstva?

Saborski zastupnici danas su raspravili Vladin prijedlog za donošenje zakona o jamstvenom fondu, koji bi iznosio milijardu kuna...

Zakon je uvodno predstavila ministrica financija Martina Dalić. Cilj mu je omogućiti poduzetnicima da za dobre nove ili već započete investicijske projekte osiguraju kvalitetno financiranje. Time bi se ojačala sposobnost gospodarstvenika da ostvare svoje projekte.

HRT:

"Poticanje gospodarskog razvitka putem osnivanja jamstvenog fonda temelji se na podjeli rizika između banaka, Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i Vlade kao davatelja jamstva za pojedine projekte. Jamstva bi se davala putem HBOR-a, i to poslovnim bankama za poduzetničke kredite", naglasila je ministrica financija Dalić.

Prema prijedlogu, jamstvo za pojedinačni kredit može iznositi do 30% iznosa glavnice kredita, a maksimalno 50 milijuna kuna. Banke bi se za jamstvene kvote natjecale na aukcijama, a krediti bi se davali na rok od najmanje 20 mjeseci, a najviše do 15 godina. To bi trebalo dovesti do povoljnijih uvjeta kreditiranja gospodarstvenika i pokretanja investicijskih projekata. Poduzetnici zainteresirani za kredit izravno bi se obraćali svojoj poslovnoj banci, a HBOR bi bio zadužen za nadzor namjenskog korištenja kredita.

U Vladi ističu kako će se novim zakonom u znatnoj mjeri otkloniti zapreke za pokretanje brojnih projekata privatnog sektora koji se do sada nisu mogli realizirati jer su imali problem ili s instrumentima osiguranja ili s vlastitim udjelom u projektu poduzetnika, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram