Zatvori
Foto: Cijena osnovnih namirnica, poput žitarica, mesa i mliječnih proizvoda, raste već osmi mjesec za redom...
Poslovni Puls
06/03/2011

Zabrinjavajući podaci: U posljednjih godinu dana pšenica poskupjela za 60 posto, kukuruz za 93 posto!

Ujedinjeni narodi (UN) upozoravaju da globalne cijene hrane rastu alarmirajućim tempom. Organizacija za hranu i poljoprivredu kaže da cijena osnovnih namirnica, poput žitarica, mesa i mliječnih proizvoda, raste već osmi mjesec za redom...

UN upozorava na mogućnost daljnjeg skoka cijena hrane zbog nemira na Srednjem Istoku i u Sjevernoj Africi, prenosi Glas Amerike.

Cijene hrane trenutno su najviše otkako ih je Organizacija za hranu i poljoprivredu počela pratiti, prije dva desetljeća. Ekonomist ove UN-ove agencije Abdolreza Abbassian kaže da su, s izuzetkom šećera, cijene osnovnih namirnica, poput pšenice, mesa i mliječnih proizvoda, rasle svaki mjesec još od lipnja prošle godine: "Već smo dostigli povijesno visoke razine cijena hrane, a, u veljači, one su još dalje porasle. Dakle, bez obzira preračunavate li ih na realnoj razini, ili uz korekciju za inflaciju, ili nominalno, cijene hrane dostigle su rekordno visoke iznose".

Visoke cijene hrane bile su među povodima za prosvjede u Egiptu i Tunisu. Abbassian kaže da visoke cijene nafte, izazvane nastavkom nasilja u Libiji, još više pogoršavaju situaciju: "Jedna od jakih veza između hrane i energetskog sektora su biogoriva. Kad su cijene nafte vrlo visoke, proizvodnja biogoriva raste, to znači da se više prehrambenih usjeva prebaci u proizvodnju tih goriva", kazao je Abbassian.

Ekonomisti kažu da se upravo to dogodilo 2007. i 2008., kada su visoke cijene nafte izazvale veću potražnju za biogorivima, poput etanola. Međunarodna humanitarna organizacija Oxfam kaže da su milijuni ljudi diljem svijeta na rubu siromaštva i teško im je kupiti i najosnovnije namirnice. Oxfam zato poziva međunarodnu zajednicu da obuzda spekulacije s cijenama nafte i preokrene potražnju za biogorivima.

Abbassian kaže da je glavna razlika između trenutne situacije i krize hrane 2008. u tome da je cijena riže – temeljne namirnice za polovicu svjetskog stanovništva – porasla manje od 4 posto od prošle godine. Cijene pšenice, međutim, porasle su za 60 posto, a kukuruza – glavne sirovine u proizvodnji biogoriva – za 93 posto od prošle godine.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram