Zatvori
Foto: ECB zbog rastućih inflatornih pritisaka mogao bi povisiti referentnu kamatnu stopu...
Poslovni Puls
04/03/2011

Svjetsko tržište: Pad zahtjeva za nezaposlene u SAD-u, ECB razmatra podizanje referentne kamatne stope...

Trgovina na malo u Njemačkoj u siječnju zabilježila je iznadočekivani rast, za 1,4% mjesečno te 2,6% godišnje...

Isti pokazatelj za zemlje eurozone također je zabilježio rast iznad očekivanja (0,4% mjesečno te 0,7% godišnje). Prema podacima za veljaču u eurozoni je zabilježen blagi pad PMI indeksa u uslužnom sektoru (s 57,2 na 56,8), a pad istog indeksa zabilježen je i u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj dok je jedino u Italiji ostvaren njegov rast.

Konačni podaci o kretanju BDP-a u eurozoni potvrdili su prvotne procjene te rast od 2% na godišnjoj razini. Na sastanku ECB-a odlučeno je o nastavku politike niskog referentog kamatnjaka i njegovu zadržavanju na razini od 1 posto. Ipak, čelnik ECB-a je izjavio kako bi zbog rastućih inflatornih pritisaka već slijedećeg mjeseca mogli povećati referentnu kamatnu stopu. Ukupni zahtjevi za naknade nezaposlenih amerikanaca prema ovotjednim podacima bilježe iznadočekivani pad (s 3,83 na 3,77 milijuna).

Američke državne obveznice nastavile su s korekcijom cijene kako ekonomski fundamenti potvrđuju oporavak gospodarstva, a strahovi i naznake jačanja inflatornih pritiska postaju sve snažniji. Desetogodišnji i tridesetogodišnji prinosi porasli su na najviše tjedne razine. Za slijedeći tjedan MF u SAD-u najavilo je nove aukcije trogodišnjih, desetogodišnjih i tridesetogodišnjih obveznica u vrijednosti 66 milijardi dolara, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram