Zatvori
Foto: U ovoj godini također se očekuje nastavak snažnijeg rasta robnog izvoza od uvoza...
Poslovni Puls
01/03/2011

Barem nešto pozitivno: Izvoz i dalje jača, a uvoz slabi...

Prema posljednjim podacima DZS-a u eurima izražena vrijednost i uvoza i izvoza u siječnju je bila ispod očekivanja vodećih analitičara...

Izvoz roba je iznosio 641 milijuna eura, što je 3,8% više nego u istom mjesecu prošle godine, dok je uvoz roba iznosio 936 milijuna eura, što je 2,2% manje nego u siječnju 2010. godine. Tako je izvoz zabilježio godišnji rast, ali uz znatno nižu stopu od onih koje smo viđali tijekom prošle godine (+3,8%), dok je robni uvoz ponovno zabilježio godišnju stopu pada (-2,2%). U odnosu na prosinac, i izvoz i uvoz su očekivano ostvarili negativne stope.

Nastavak trenda većeg rasta izvoza od uvoza, odnosno rasta izvoza uz istovremeni pad uvoza utjecao je povoljno na saldo robne razmjene pa je deficit iznosio relativno malih 296 milijuna eura, što je 13,1% manje nego u siječnju 2010. te predstavlja najmanji deficit još od siječnja 2001. godine. Takva kretanja posljedica su s jedne strane gospodarskog oporavka na našim najvažnijim izvoznim tržištima, u zemljama Europske unije, i posljedičnog rata inozemne potražnje, te s druge strane još uvijek slabe domaće potražnje koja je pod utjecajem nepovoljnih kretanja na tržištu rada. Uz to, porasla je i pokrivenost uvoza izvozom, koja je u siječnju iznosila 68,4 posto.

RBA analitičari:

U ovoj godini također očekujemo nastavak snažnijeg rasta robnog izvoza od uvoza, ali razlika više neće biti toliko izražena kao u prošloj godini kada je izvoz porastao za 18,2%, dok je uvoz pao za 0,6 posto. Iako će rast uvoza na pretkrizne razine sprečavati još uvijek slaba domaća potražnja, ipak očekujemo rast u odnosu na 2010. S druge strane, ograničena struktura i razmjerno visoka baza ograničavat će rast izvoza. Iako je udio robnog izvoza u BDP-u razmjerno mali (oko 20%), trend bržeg rasta izvoza od uvoza pozitivno će se odraziti i na kretanje BDP-a u ovoj godini. Nadalje, negativan utjecaj računa roba tijekom 2010. bio je znatno slabiji nego prethodnih godina, a slična kretanja očekujemo i u ovoj godini, iako će pozitivan efekt biti nešto slabiji nego prošle godine budući da razlike u stopama rasta izvoza i uvoza više neće biti tako visoke.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram