Zatvori
Foto: Srednji tečaj za petak iznosi 7,412980 kuna za euro...
Poslovni Puls
25/02/2011

Tržište novca: Jačanje potražnje za eurima na domaćem tržištu!

Četvrtak na inozemnim deviznim tržištima je protekao uz nastavak jačanja jedinstvene europske valute prema američkom dolaru. S početnih 1,365 dolara za euro tečaj EUR/USD je do kraja dana porastao na 1,38 dolara za euro. Na rast tečaja utjecala su očekivanja investitora da bi zbog rasta cijena nafte i ostalih sirovina inflacijski pritisci mogli ojačati te da bi zbog toga ESB mogla ranije nego što se dosada očekivalo povisiti referentnu kamatnu stopu.

Ipak, ako ne dođe do značajnog produbljivanja nemira u Libiji i širenja na druge važne proizvođače nafte, ne treba očekivati rast referentnog kamatnjaka u eurozoni prije kraja godine s obzirom da je gospodarski oporavak u pojedinim članicama (posebno perifernim) još uvijek preslab. Danas ujutro je EUR/USD nastavio rasti.

Domaće devizno tržište u četvrtak je karakterizirala nešto jača potražnja za devizama ponajviše od strane korporativnog sektora, ali i bankarski je dao svoj obol. Međubankarsko se tržište otvorilo nešto iznad 7,410 kuna za euro da bi u relativno kratkom roku tečaj došao i prešao razinu 7,420 kuna za euro, te se trgovanje okončalo oko razine 7,425 kuna za euro. Srednji tečaj za petak iznosi 7,412980 kuna za euro, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram