Zatvori
Foto: Vlada novim izmjenama zakona sprema otkaze za tisuće nemarnih državnih službenika...
Poslovni Puls
24/02/2011

Slijede masovna otpuštanja nemotiviranih državnih službenika!?

Na današnjoj sjednici Vlade izglasan je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima. Glavna novost je uvođenje tzv. "izvanrednog otkaza" koji stupa na snagu ukoliko državni službenik bude dva do tri mjeseca za redom ocijenjen negativnom ocjenom...

"Novim zakonom uvodimo novi institut sukladan Zakonu o radu i mogućnost izvanrednog otkaza. Ako netko dva do tri mjeseca ne obavlja poslove na zadovoljavajući način, može nastupiti otkaz", rekao je danas Ministar Uprave Davorin Mlakar.

U prijedlogu Zakona objašnjava se kako službenik može dobiti izvanredni otkaz:

1. Državnom službeniku, koji povjerene poslove ne obavlja stručno, učinkovito i upropisanim rokovima, državna služba može prestati izvanrednim otkazom.
2. Čelnik tijela ili nadređeni službenik dužan je pisanim putem ukazati službeniku na nepravilnosti u njegovom radu te na mogunost izvanrednog otkaza.
3. Ako službenik nakon dva uzastopna pisana upozorenja čelnika tijela ili nadređenog službenika i dalje ne obavlja povjerene poslove sukladno Zakonu, državna služba prestaje mu izvanrednim otkazom.
4. Državnom službeniku može se dati izvanredni otkaz pod uvjetom da je između dva pisana upozorenja iz stavka 2. protekao rok od najmanje 15 dana te službenik u daljnjem roku od 15 dana nije otklonio nepravilnosti i propuste u radu.
5. Državna služba prestaje danom izvršnosti rješenja o izvanredom otkazu

Da li ovo predstavlja veliki zaokret u dosadašnjoj politici koja se svodila na prekomjerno zapošljavanje silnih novih nepotrebnih kadrova ili je riječ o pucnju u prazno - saznati ćemo uskoro...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram