Zatvori
Foto: Dobro ste se sjetili...
Poslovni Puls
24/02/2011

Vesna Pusić: Vrijeme je da građane konačno detaljnije informiramo o tijeku pregovora s Unijom...

"Trenutno smo suočeni s tri problema na koja se do završetka pregovora moramo koncentrirati, a to su pitanje brodogradnje, pravosuđe i temeljna prava te loša komunikacija s građanima", rekla je predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić tijekom saborske rasprave o završetku belgijskog predsjedanja Europskom unijom...

Vesna Pusić je ustvrdila da bi se, umjesto "mudrovanja" o komunikacijskoj strategiji u Saboru, građanima konačno trebao omogućiti potpuni uvid u stanje pregovora.

"Nemojmo više raspravljati o Komunikacijskoj strategiji. Ajmo van reći ljudima o čemu se radi - što se kada mijenja i koja smo poglavlja dosad zatvorili", rekla je zastupnicima Pusić.

Predsjednica Nacionalnog odbora podsjetila je kako će 11. ožujka biti objavljeno izviješće o ispunjenju mjerila iz poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima.

"Tu postoje realne opasnosti kao što je  naknadni monitoring nakon završetka pregovora i zato je neobično važno da napravimo sve što treba te da se držimo istine. Prema našoj procjeni, dosad smo od 10 složenih mjerila u potpunosti ispunili 6", istaknula je Pusić.

Osim borbe protiv korupcije na najvišim razinama, ključna otvorena pitanja u tom poglavlju su stambeno zbrinjavanje ljudi koji su imali stanarska prava, a nisu otkupili stanove jer su bili u izbjeglištvu, zbrinjavanja ili nadoknade štete ljudima izvan ratnih područja, kojima su uništene kuće različitim diverzijama te  zapošljavanje pripadnika nacionalnih manjina u državnim službama, naročito na lokalnoj razini.

"Mi smo u ovom trenutku više-manje pred prihvaćanjem ili su uglavnom prihvaćeni programi restrukturiranja brodogradilišta, ali se iz medija ovih dana može čuti da je od strane Hrvatske Vlade pred investitora postavljeno niz prepreka i otežavajućih okolnosti", upozorila je Pusić zatraživši  od Vlade da o tome informira javnost.

Dodala je kako je interes hrvatskog gospodarstva da te investicije uspiju kako bi se održala brodogradilišta i radna mjesta, umjesto da se iz džepova poreznih obveznika svaki brod plaća deset milijuna dolara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram