Zatvori
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova sprema hitnu evakuaciju hrvatskih radnika u Libiji
Poslovni Puls
22/02/2011

Gaddafi se ukazao pred kamerama: Ovo je moja zemlja, a libijski narod je uz mene!

U govoru koji je prenosila televizija, libijski čelnik Muammar Gaddafi zaprijetio je naoružanim prosvjednicima smrtnom kaznom i rekao kako će pozvati narod da očisti Libiju kuću po kuću kako bi ugušio pobunu koja već tjedan dana potresa zemlju...

"Ovo je moja zemlja", vikao je Muammar Gaddafi na TV-u i rekao da je libijski narod uz njega, pozivajući ga da zarobi štakore, misleći na protuvladine prosvjednike. Pozvao je vojsku i policiju da uzmu stvar u svoje ruke i rekao je da će se boriti do posljednje kapi krvi, prenosi HRT.

"Ja sam borac, revolucionar iz šatora...umrijet ću kao mučenik", rekao je Gaddafi.

Vojni zrakoplovi bombardirali su dijelove glavnoga grada Tripolija, a plaćenici su pucali po civilima. U istočnom gradu Al Bajdi jedan od stanovnika telefonom je agenciji Reuters rekao da su tijekom noći ljudi lojalni Gadafiju ubili 26 osoba. Jedan svjedok iz Bengazija tvrdi da je ondje ubijeno najmanje 2 tisuće ljudi.

Uskoro kreće i evakuacija preostalih hrvatskih radnika u Libiji

Prema akcijskom planu MVPEI-a i hrvatskih tvrtki, radnici iz drugog po veličini grada Bengazija evakuirali bi se u četvrtak ujutro turskim brodom, a za one u tri udaljena grada Zali, Kufri i Jalu osiguran je zrakoplov koji čeka otvaranje tamošnjih zračnih luka i dozvolu libijskih vlasti za slijetanje. Po Jandrokovićevim riječima, radnici su ta tri grada pokušali napustiti vozilima, ali su zaustavljeni, a jedina moguća evakuacija zračnim putem nemoguća je jer su zatvoreni lokalni aerodromi, prenosi HRT.

Čim budu otvoreni, po njih kreće zrakoplov hrvatske tvrtke Trade-air koji je spreman poletjeti, rekao je Jandroković ističući da MVPEI dosad nije bio suočen s tako sigurnosno i logistički složenim izazovom. U Tripoliju se nalazi 140 hrvatskih radnika, u Bengaziju 28, u Zali 70, u Kufri 26, a u Jalu 33 radnika tvrtki Crosco, Geofizika, Montmontaža i Viadukt.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram