Zatvori
Foto: Na razini cijele 2010. godine ukupno je izdano 10.087 odobrenja za građenje...
Poslovni Puls
21/02/2011

Broj izdanih odobrenja za građenje u 2010. niži za 14 posto

Posljednji podaci DZS-a za prosinac pokazali su nastavak godišnjeg pada izdanih odobrenja za građenje. U prosincu je tako izdano ukupno 974 odobrenja za građenje što je 10,9% niže nego u prosincu 2009. godine...

Na razini cijele 2010. godine ukupno je izdano 10.087 odobrenja za građenje što je u usporedbi s 2009. za 14% niže. Snagu pada izdanih dozvola još više potvrđuje podatak da je u 2010. godini odobreno tek 82% ukupnog broja izdanih dozvola iz pretkrizne 2008. godine. To je odraz činjenice da je građevinski sektor jedan od najjače pogođenih sektora u krizi.

RBA analitičari:

Građevinarstvo u Hrvatskoj proživjelo je još jednu izrazito tešku godinu. Ova godina također ne donosi velike razloge za optimizam, a upravo to pokazuju podaci o broju izdanih građevinskih dozvola. Budući da ishođenje potrebnih dozvola prethodi samom činu izgradnje objekata, uzmemo li u obzir njihova kretanja možemo predvidjeti i budući kratkoročni smjer izgradnje.

U uvjetima produljene recesije, negativnih trendova na tržištu rada i razmjerno pesimističnih očekivanja tržište stambenih objekata pod negativnim je pritiskom slabe potražnje za nekretninama. Tek s povoljnijim kretanjima u realnom sektoru gospodarstva i nakon oporavka tržišta rada vidimo oporavak potražnje za stambenim nekretninama te ponovni rast dozvola za građenje u ovom segmentu. Kapitalne investicije u 2011. i u 2012. godini uvelike će ovisiti o realizaciji Vladinih programa odnosno o spremnosti privatnih investitora da potpomognu najavljeni investicijski ciklus.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram