Zatvori
Foto: Slovenska javnosti i najveći slovenski dioničari (banke) mogli bi izvršiti pritisak i blokirati preuzimanje...
Poslovni Puls
18/02/2011

Todorićevo preuzimanje Mercatora neće biti jednostavan zadatak...

Todorićevo navodno preuzimanje slovenskog maloprodajnog lanca Mercator neće biti jednostavan zadatak. Slovenska javnosti i najveći slovenski dioničari (banke) mogli bi izvršiti pritisak i blokirati preuzimanje...

Ako su sadašnje procjene točne, Agrokor bi za Mercator trebao isplatiti do 750 milijuna eura. No nije problem u novcu, veliki problem Agrokoru mogla bi stvoriti politika, jer će preuzimanje jedne velike slovenske kompanije od strane hrvatskog "tajkuna" biti dočekano na nož u slovenskoj javnosti.

"Tedeschi je uspio kupiti Drogu Kolinsku samo zahvaljujući tome što je pristao na veliku premiju te su dionice prodavali strani investitori. Mercator drži Pivovarna Laško i slovenske banke", izjavio je za Tportal dobar poznavatelj trgovačkog sektora koji je želio ostati anoniman.

Konzultant Željko Perić smatra kako bi problem mogla biti i prevelika koncentracija na hrvatskom tržištu gdje Mercator ima značajan udio. Zbog toga bi, vjeruje Petrić, Agrokor bio prisiljen prodati neke zagrebačke nekretnine kako bi dobio odobrenje za preuzimanje.

Bivši predsjednik Uprave Konzuma Drago Munjiza također je u prvi plan stavio način financiranja tako velikog preuzimanja. Za Business.hr je izjavio da sve "ovisi o bankama koliko su dugo spremne trpiti dug".

Živi bili pa vidjeli...

Inače, Agrokor je danas i službeno potvrdio interes za preuzimanje Mercatora.

"Upoznati smo s predstojećim natječajem za stjecanje dionica Pivovarne Laško u Mercatoru te razmatramo odluku o uključenju. Za cijeli projekt postoji interes najvećih svjetskih investitora", poručuju iz Agrokora i dodaju "Mercator i Konzum zajedno su odlična poslovna priča, ne samo za Sloveniju i Hrvatsku, nego za cijelu regiju i da bi njihovim povezivanjem nastala najuspješnija maloprodajna kompanija na ovim područjima".

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram