Zatvori
Foto: Onaj tko je bio na vlasti taj je bio i generator korupcije u tih zadnjih 7, 8 godina...
Poslovni Puls
17/02/2011

Damir Kajin: U Hrvatskoj kroz korupciju ukradeno oko milijardu eura!

IDS-ov Damir Kajin opet je imao što za reći na današnjoj saborskoj raspravi o Izvješću o radu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije...

"U Hrvatskoj je u zadnjih deset godina kroz korupciju ukradeno oko milijardu eura. Zamislite što se moglo napraviti sa milijardom eura u ovoj zemlji koja na današnji dan ima preko 340 000 nezaposlenih. Pa moglo se otvoriti gotovo 50 tisuća radnih mjesta i slobodno možemo reći da nam je korupcija u zadnjih 7 godina pojela najmanje 50 tisuća radnih mjesta. Bilo da je riječ o onoj koja se dešava na lokalnoj bilo na nacionalnoj razini. Sa 50 tisuća više radnih mjesta Hrvatska bi prolazila kroz duboku krizu ali bi svima bilo neusporedivo lakše no što je danas", izjavio je na današnjoj saborskoj raspravi o Izvješću o radu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije predsjednik Klub zastupnika IDS-a Damir Kajin.

Kajin je pozdravio rad USKOK-a i DORH-a od 2009. na ovamo potkrijepivši njihov rad sa statiskom da je u tom razdoblju 408 osoba optuženo za korupciju.

" Onaj tko je bio na vlasti taj je bio i generator korupcije u tih zadnjih 7, 8 godina. Teško je da se to može osporiti, istakuo je Kajin i nastavio kako je Hrvatska je premrežena korupcijom i 10 godina će nam trebati da se naprosto izborimo da u ovoj zemlji ponovo može se reći da je korupcija svedena u neke normalne okvire iako sigurno danas 2011. ima manje korupcije nego do 2009., nakon što su institucije počele raditi. Nažalost, koruptivna hobotnica nas je dotukla, spasila nas je Hrvatska narodna banka, možda su nas spasile i strane banke da se i njih ne orobi, ali borba je počela nažalost, u trenucima kada je Hrvatska pala na dno", dodao je on.

"Najveći krivac za ovoliki obujam korupcije u RH je sustav. Mi u pravilu govorimo o mitu, govorimo o javnim nabavama, a ja tvrdim da je možda najveći problem kada je riječ o korupciji upravo pisanje zakona kojim se pogoduju pojedincima, od onih koji su na čelu velikih pretvorenih sustava pa nadalje", izjavio je Kajin.

Kajin smatra da mora postojati razlika u procesuiranju osoba optuženih za korupciju i onih koji donose pogrešne, bilo političke bilo gospodarske odluke. Na taj način Hrvatska je blokirana jer se svi boje donositi bilo kakve odluke. I tu treba tražiti jedan od razloga visoke nezaposlenosti.

"Da je ta borba bila permanentna, da sustav nije pogodovao nekima zakonom, da se progovaralo na vrijeme i u Saboru i u medijima i u stranci na vlasti možda bi bilo malo drugačije", zaključio je Kajin raspravu o Izvješću o radu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram