Zatvori
Foto: Industrijska proizvodnja u eurozoni tijekom prosinca bilježi pad za 0,1%...
Poslovni Puls
15/02/2011

Svjetsko tržište: Pad industrijske proizvodnje u eurozoni, širenje CDS-ova i spreadova europske periferije...

Industrijska proizvodnja u eurozoni tijekom prosinca bilježi pad za 0,1%, što je posljedica pada proizvodnje intermedijarnih dobara, prvenstveno padom u Njemačkoj (gdje je pad zabilježen drugi mjesec za redom).

Pad industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini bio je neočekivan budući da se predviđalo kako će ostati bez promjene. Nadalje, u odnosu na prosinac 2009. godine industrijska je proizvodnja zabilježila još snažniji rast nego u studenom, u iznosu od 8% godišnje (u skladu s očekivanjima).

U nedostatku objava američke državne obveznice kretale su se u skladu s optimističnim očekivanjima ovotjednih objava industrijske proizvodnje i trgovine na malo. Međutim, predviđeno smanjenje državnog proračuna kroz deset godina za 1,1 trilijuna dolara pružilo je podršku američkim obveznicama.

Na europskom tržištu sve su glasnije špekulacije da bi mjere štednje i inflacija mogle utjecati nepovoljno na oporavak europskih gospodarstava. CDS-ovi kao i spreadovi periferije su se proširili. Njemačke državne obveznice nisu se značajnije promijenile, prenose RBA analitičari...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram