Zatvori
Foto: Na sveopće iznenađenje,ministri financija članica eurozone bili su vrlo složni...
Poslovni Puls
15/02/2011

Europska unija konačno odlučila udvostručiti fond za spašavanje europskih gospodarstava u nevolji!

Nakon silnog političkog natezanja i lobiranja Europska unija konačno je donijela odluku za proširivanjem kriznog fonda za pomoć ugroženim gospodarstvima eurozone...

Ministri financija članica eurozone bili su vrlo složni, na opće iznenađenje nazočnih, prenosi HRT.

Krizni fond za članice eurozone u velikim teškoćama gotovo će se udvostručiti. Trajni fond koji je planiran od 2013. godine trebao bi raspolagati s 500 milijarda eura, izjavio je predsjednik eurozone Jean-Claude Juncker. Tih pola bilijuna eura treba dodati priloge Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) i dobrovoljne priloge nečlanica eurozone, ali njihovi iznosi još nisu određeni.

Novi krizni mehanizam stupa na snagu od 2013. godine, zbog čega će biti potrebno promijeniti europski sporazum. Sadašnji fond za spašavanje raspolagao je s ukupno 440 milijarda eura, ali zbog visokih sigurnosnih jamstava za pružanje pomoći financijski poljuljanjim zemljama, stajalo je na raspolaganju najviše 250 milijarda eura.

Šefovi država i vlada članica Europske unije donijet će 24. i 25. ožujka na summitu konačnu odluku o ukupnom paketu osiguranja eura.

Pročitajte još:

- Predsjednik eurozone: Neke države članice kockaju se s našom financijskom sudbinom

- Roubini upozorava: Europska dužnička kriza mogla bi ugroziti oporavak svjetskog gospodarstva

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram