Zatvori
Foto: U odnosu na kraj studenog aktiva HNB je bila niža za 3,2 milijarde kuna...
Poslovni Puls
14/02/2011

Stanje u blagajni: Ukupna aktiva HNB-a na kraju 2010. 78,7 milijardi kuna

Prema posljednjim podacima HNB-a ukupna aktiva središnje banke na kraju prosinca iznosila je 78,75 milijardi kuna, što je najniža razina od lipnja 2010. godine. U odnosu na kraj studenog aktiva HNB je bila niža za 3,2 milijarde kuna (-3,9%), dok je u odnosu na kraj 2009. zabilježila rast od 2,9 milijardi kuna ili 3,8 posto...

S obzirom da čini gotovo cjelokupnu aktivu HNB-a (99,98%), godišnji rast je najvećim dijelom rezultat rasta inozemne aktive. Inozemna aktiva odnosno međunarodne pričuve koje se drže prvenstveno u obliku plasmana u vrijednosne papire u devizama te oročenih depozita u stranim bankama, krajem 2010. godine je iznosila 78,73 milijarde kuna. Godišnja stopa rasta u prosincu znatno je niža nego prethodnih mjeseci, kada je bila dvoznamenkasta. Razmjerno snažan doprinos godišnjem rastu inozemne aktive zasigurno je došao od deprecijacije kune u odnosu na euro i američki dolar, valute u kojima se drže međunarodne pričuve. U odnosu na kraj 2009. kuna je u odnosu na euro oslabila 1,1%, a u odnosu na dolar 9,4 posto.

Od preostalih kategorija ukupne aktive potraživanja od banaka i potraživanja od ostalih domaćih sektora ostvarila su blagi pad na godišnjoj razini. Ukupna potraživanja od banaka su tako smanjena za 0,6 milijuna kuna na 12,9 milijuna kuna. Potraživanja od banaka od rujna 2009. godine, kada su iznosila 13,5 milijuna kuna malo su se promijenila, što je posljedica činjenice da je likvidnost u sustavu i dalje razmjerno visoka te ne postoji potreba za dodatnim otpuštanjem likvidnosti putem obratnih repo aukcija. Potraživanja od ostalih domaćih sektora (uglavnom trgovačkih društava) iznosila su 3,8 milijuna kuna čime su u odnosu na kraj 2009. godine bila niža za 0,4 milijuna kuna.

Primarni novac, kao najznačajnija sastavnica ukupne pasive na kraju prosinca je iznosio 56,2 milijardi kuna što je za 2,8% više nego prethodnog mjeseca. U usporedbi s krajem 2009. godine primarni novac je ostao gotovo nepromijenjen porastavši tek za 0,2 posto. Inozemna pasiva HNB-a je u proteklih godinu dana porasla za 0,6 milijuna kuna te je iznosila 8,7 milijuna kuna.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram