Zatvori
Foto: Iranska oporba najavila je danas demonstracije u Teheranu, kao podršku uspješnim protu-vladinim prosvjedima u Egiptu i Tunisu...
Poslovni Puls
14/02/2011

Nakon Tunisa i Egipta slijede veliki prosvjedi u Iranu i Alžiru...

Uspjeh prosvjeda u Egiptu mogao bi izazvati cijeli niz drugih anti-vladinih prosvjeda diljem afričko-azijske regije...

Egipatska Središnja banka objavila je da će danas i sutra biti zatvorene sve banke i druge financijske ustanove – djelomično zbog štrajka u državnim ustanovama, ali i vjerskog blagdana koji je u tijeku. Prosvjedi i štrajkovi proširili su se proteklih dana po državnim ustanovama u Egiptu.  Među ostalim, štrajka se i na egipatskoj burzi, u medijskim kućama, na pošti i željeznici te u tekstilnoj industriji i u čeličanama, piše Glas Amerike.

Izvor blizak vojnim vlastima navodi da će uskoro biti zabranjeni štrajkovi te da će vojska upozoriti na opasnost kaosa i općeg nereda.

Zapovjedništvo oružanih snaga Egipta jučer je raspustilo parlament i suspendiralo ustav – što je egipatska oporba i tražila za vrijeme svojih gotovo 3 tjedna dugih prosvjeda.

Vojno zapovjedništvo najavilo je da će vladati sljedećih šest mjeseci, odnosno do rujna kada se trebaju održati parlamentarni i predsjednički izbori.

Slijedi Iran?

Iranska oporba najavila je danas demonstracije u Teheranu, kao podršku uspješnim protu-vladinim prosvjedima u Egiptu i Tunisu.  Vlasti su međutim odbile izdati dozvolu za ove manifestacije, a čelni je iranski oporbeni vođa, Mehdi Karroubi stavljen u kućni pritvor.

Zatim Alžir?

Oporba u Alžiru najavila je nove prosvjede za sljedeću subotu, tjedan dana nakon prekjučerašnjih, na kojima se tražila ostavka predsjednika Abdelaziza Buteflike, koji je na vlasti od 1999.  Oporba ga optužuje za neuspješnu ekonomsku politiku – sve veće siromaštvo i nezaposlenost. Teška gospodarska situacija bila je i jedan od glavnih razloga za nemire u Egiptu i Tunisu. Talijanska je vlada najavila da će od Tunisa zatražiti dopuštenje da izravno intervenira na državnom teritoriju Tunisa, kako bi se spriječio masovan bijeg građana te zemlje u Italiju, nakon višetjednih nemira i destabilizacije te zemlje.

Talijanski ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni nije pojasnio o kakvoj bi se točno intervenciji radilo, ali je upozorio da je Tunis na rubu kolapsa. Rim se boji da će među tisućama izbjeglica biti i kriminalaca odnosno terorista.

Pa Palestina...

Iz palestinskih izvora saznaje se da će tamošnji premijer Salam Fayyad danas podnijeti ostavku te da će odmah početi pregovore o sastavljanju nove vlade u kojoj će biti i predstavnici političkih frakcija koje do sada nisu bile u vladi. Reorganizacija vlade dolazi na zahtjev predsjednika Mahmuda Abbasa. Palestinska je uprava najavila da će se u rujnu održati izbori za parlament kao i predsjednika Palestinske uprave.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram