Zatvori
Foto: Prvi dio sage o modernom kapitalizmu trebao bi se u kinima pojaviti 15. travnja...
Poslovni Puls
13/02/2011

Izašao prvi trailer epske posvete kapitalizmu "Atlas Shrugged" (VIDEO)

Dugo očekivana ekranizacija epske priče o modernom kapitalizmu "Atlas Shruggeed" (kod nas prevedeno kao "Atlas je slegnuo ramenima" uskoro kreće u kino distribuciju...

"Atlas je slegnuo ramenima" smatra se magnum opuoms Ayn Rand, rođene u St. Petersburgu 1905. kao Alise Zinovjevne Rosenbaum, koja je nakon završetka studija emigrirala u SAD 1926. Nakon kraćeg perioda u Hollywoodu kao ocjenjivačica scenarija za Cecila B. De Millea, prvi roman objavila je 1938. u Engleskoj, a prvi uspjeh postigla je "Fountainheadom" iz 943., u kojem je počela izlagati teme svog filozofskog načela - objektivizma, zasnovanog na individualizmu, racionalnom egoizmu i kapitalizmu (pa i antikomunizmu), koji je promovirala cijeli život kroz svoj institut, sve do smrti 1982. Rand je i u Americi bila užasnuta skretanjem ulijevo, odnosno državnim intervencionizmom Roosevelta i njegovim "New Deala", kojeg je smatrala prikrivenim socijalizmom. Još više ju je užasavalo to što mnogi u Hollywoodu dijele Rooseveltove stavove, te je 1950-ih, za vrijeme marksističkih progona, svjedočila pred kongresnim odborima i Hollywood opisala kao leglo komunista.

Kapitalno djelo "Atlas Shrugged", futuristički roman od 1100 stranica, predstavlja njezino posljednje beletristično djelo, nakon čega se okrenula isključivo filozofiji, politici i kulturalnoj kritici. Mnogi današnji sljedbenici objektivizma upravo taj roman često spominju kao razlog zbog kojeg su prihvatili njene stavove.

Izrazito kompleksna priča prati Dagny Taggart (u filmu će je glumiti mlada Taylor Schilling), ambicioznu šeficu tvrtke Taggart Transcontinental, koja unatoč nepovoljnoj situaciji na tržištu i u društvu nastoji održati svoju firmu likvidnom i njenog prijatelja, biznismena i playboya Hanka Reardena (Grant Bowler) čiji je čelični poduzetnički duh nagrižen osjećajem odgovornosti prema supruzi. Ubrzo bogati Taggartičini kolege industrijalci počnu misteriozno nestajati, a ona upoznaje Njega - enigmatičnog Johna Gaulta (Destroyera) koji ima misiju uništiti svjetski poredak. Je li On odgovoran za nestanke magnata (Atlasa) i za eksploziju koja se dogodila u Taggart tunelu? Odjednom se mlada poduzetnica nađe usred živopisne doline u Gaultovom zagrljaju i smjesta se zaljubljuje, no je li on čovjek njenog života ili krvnik njene firme?

Prvi dio filma trebao bi se u kinima pojaviti 15. travnja...

Izvor (Algoritam.hr)

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram