Zatvori
Foto: Egipćani su na ulicama Kaira i drugih egipatskih gradova burno proslavili odlazak dugogodišnjeg vladara Hosnija Mubaraka...
Poslovni Puls
12/02/2011

Vodeći svjetski političari pozdravili odlazak omraženog egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka

Nakon dugog iščekivanja i nekoliko lažnih ostavki - jučer popodne egipatski predsjednik Hosni Mubarak konačno je podnio neopozivu ostavku i sa svojom obitelji napustio Egipat...

Egipćani su na ulicama Kaira i drugih egipatskih gradova burno proslavili odlazak dugogodišnjeg vladara Hosnija Mubaraka.

A danas dolaze prve reakcije vodećih svjetskih političara koji ujedinjeno pozdravljaju Mubarakov odlazak...

Američki predsjednik Barack Obama kaže da je Hosni Mubarak odgovorio na 'glad za promjenom' egipatskog naroda odstupivši kao predsjednik, ali on upozorava da bi to mogao biti tek početak tranzicije te zemlje. On je pozvao egipatsku vojsku da osigura vjerodostojnu tranziciju štiteći prava Egipćana, ukinuvši zakon o izvanrednom stanju, revidirajući ustav, te otvorivši jasan put ka slobodnim i poštenim izborima. On je rekao da tranzicija mora uzeti u obzir želje svih Egipćana, prenosi Glas Amerike.

Obama je također rekao da će Sjedinjene Države nastaviti biti prijatelj i partner Egiptu, te da su spremne pružiti kakvu god bude potrebnu pomoć u provođenju vjerodostojne tranzicije ka demokraciji.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon hvalio je Mubarakovu odluku, rekavši da je volji naroda bilo udovoljeno. On je pohvalio i egipatske prosvjednike koji su svoja prava upražnjavali "na miroljubiv, hrabri i uredan način", te je ponovno pozvao na urednu i mirnu tranziciju.

Slavlje se proširilo iz Egipta u Tunis, gdje su građani klicali, a automobili svojim trubama izražavali zadovoljstvo oko ostavke Hosnija Mubaraka.

Šefica diplomacije Europske unije Catherine Ashton poziva na 'ubrzani dijalog' kojim će biti uspostavljena vlada koja će ispuniti stremljenje naroda.

Britanski premijer David Cameron poziva Egipat da krene ka demokratskoj vladi, dok njemačka kancelarka Angela Merkel naziva Mubarakovu odluku "povijesnom promjenom" za Egipat. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy poziva na slobodne izbore.

Prema posljednjim dostupnim informacijama, Mubarak se nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram