Zatvori
Foto: Broj domaćih turista na hrvatskim plažama pada iz godine u godinu...
Poslovni Puls
10/02/2011

Turističke agencije nezainteresirane za državne subvencije kada su u pitanju domaći gosti

Domaći gosti uglavnom nisu previše zainteresirani za turističke aranžmane kada je u pitanju hrvatska obala. A čini se kako za produkciju novih turističkih aranžmana za domaće goste nisu više zainteresirane niti same turističke agencije...

Iako je Ministarstvo turizma osmislilo tri programa subvencioniranja ljetovanja za hrvatske građane, za program "Upoznaj Hrvatsku" stiglo je devet zahtjeva, za umirovljenički program osam, a za "Ostani u Hrvatskoj" - samo jedan, piše Vjesnik.

Broj domaćih turista na hrvatskim plažama pada iz godine u godinu. Najopasnija je bila 2009. kada je registrirano 1,599.652 domaća turista, 13 posto manje nego godinu ranije. Njihov udio u broju noćenja jedva prelazi 10 posto. Nije nevažno ni to što trenutačno nema jake europske države koja svoje državljane ne želi zadržati na odmoru u vlastitim granicama. Nakon početnog fijaska, natječaj za potpore odmoru domaćih ljudi produljen je do 28. veljače. Hoće li se do tada nešto promijeniti?

"Osnovni je problem što privatnici, odnosno institucije koje su u tome mogle sudjelovati, nisu pronašli tržišni potencijal u ponuđenim programima. Male agencije, recimo, nemaju budžete za takve akcije dok su veliki organizatori putovanja svoj novac usmjerili prema stranim tržištima. Takav sam dojam stekao u razgovorima s kolegama. Slično je i s odredištima i hotelijerima - očito je da u svemu tome nisu pronašli svoj interes", tvdi Vlado Bakić, dugogodišnji direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.

Akcijski plan potpore hrvatskom turizmu sadrži 12 modela, a za razliku od slabog interesa ovdašnjih institucija, stranci su pokazali nemjerljivo više entuzijazma za udruživanje novca s hrvatskom državom. Tako je do 21. prosinca 2010. obrađeno 374 zahtjeva iz inozemstva vrijednih 147 milijuna kuna, što je 10 milijuna više u odnosu na 2009. godinu. Niko Bulić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, kazao je da su se na hrvatske natječaje javili svi vodeći svjetski organizatori putovanja, prenosi Vjesnik.

Pročitajte još:

- Bajs podijelio 58 milijuna kuna kako bi što više turista zrakoplovima dolazilo u Hrvatsku

- Može li Bajs istom dosadnom i preskupom turističkom ponudom vratiti domaćeg gosta?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram