Zatvori
Foto: To se dogodilo zbog naivnosti i divljenja američkim i britanskim regulatornim tijelima...
Poslovni Puls
10/02/2011

WSJ: MMF je trebao ranije predvidjeti dolazak globalne financijske krize!

Wall Street Journal piše kako su "analitičari" iz MMF-a trebali ranije predvidjeti dolazak globalne financijske krize. To se dogodilo zbog naivnosti, divljenja američkim i britanskim regulatornim tijelima te mentaliteta grupnog promišljenja, navodi WSJ...

Wall Street Journalov članak u velikoj mjeri se oslanja na izvješće agencije koja prati rad MMF-a.

BankaMagazine:

"Mogućnosti Monetarnog fonda da na vrijeme identificiraju rastuće probleme bili su smanjeni zbog viskog stupnja tzv. zajedničkog promišljanja i općeg sustava vrijednosti koje je dovelo do stava da velika financijska kriza nije moguća u razvijenim gospodarstvima. Problem je bio i u nestručnim analitičarima", zaključuje se u izvješću koje je kazuje na nisku razinu stručnosti u MMF-u.

Izvješće upozorava i na problem unutar MMF-a oko analitičke službe kojoj nisu dali da se "proširi" na poslovanje financijskog sektora, zbog zastarjelog pristupa problemima, manjka vrhunskih stručnjaka i pritisaka nekih predstavnika vodećih svjetskih ekonomskih sila. Najtragičnije je, piše u izjvešću na koje se poziva WSJ, to što je nakon kulminacije financijske krize MMF dobio puno jače ovlasti kojima je trebao smanjiti svjetski nesrazmjer i utemljeiti sustav koji bi trebao na vrijeme upozoriti na pojavu nekih novih budućih kriza.

Na kraju izvješća se navodi kako su vodeće članice MMF-a dugo razdoblje krize potrošile na unutarnje borbe o snimanju ekonomske situacije u tim državama umjesto da su se bavile problemom tečajne politike zemalja u razvoju i financijskim balonima u razvijemim zemljama. Zato je MMF, pod pritsikom Sjedinjenih Država, donio stroža pravila prema valutnim rizicima što je dovelo do pritisaka na Kinu i njenu monetarnu politiku, piše BankaMagazine.

Pročitajte još:

- MMF upozorava svijet: Čuvajte se financijske oluje iz Japana!

- MMF Rumunjskoj posudio dodatnih 5 milijardi eura

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram