Zatvori
Foto: Kinezi iskoristili činjenicu da su ekonomske sankcije onemogućile ulaganja zapadnih kompanija...
Poslovni Puls
09/02/2011

Kinezi u Iranu grade željezničku mrežu vrijednu 13 milijardi dolara

Nedavno su Ujedinjeni Arapski Emirati najavili velika ulaganja u izgradnju nove željezničke infrastrukture. Danas slična najava dolazi i iz Irana...

Kina je potpisala ugovor vrijedan 13 milijardi dolara o izgradnji željezničke mreže u Iranu, gdje su ekonomske sankcije onemogućile ulaganja zapadnih kompanija, objavila je iranska državna infrastrukturna kompanija na svojim internetskim stranicama.

HRT donosi više:

Ugovor o gradnji željezničke mreže duge 5.300 km potpisan je prilikom posjeta kineskog izaslanstva Teheranu, objavila je kompanija Construction and Development of Transportation Infrastructure Company. Datumi potpisivanja ugovora i početka radova nisu objavljeni.

Kina, drugi najveći kupac iranske nafte nakon Japana, već je dugo uključena u infrastrukturne projekte u Iranu, poput gradnje metroa u Teheranu. Kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, Kina je u lipnju prošle godine glasovala za četvrti krug sankcija UN-a za Iran kojima je cilj pritisak na Teheran da obuzda nuklearni program za koji mnoge zemlje strahuju da bi mogao dovesti do izrade atomske bombe. Iranska infrastrukturna kompanija objavila je i da su potpisani memorandumi o razumijevanju s turskim i ruskim tvrtkama o cestovnim i željezničkim projektima, ne navodeći detalje.

A da je željeznica opet "in" dokazuje i posljednji primjer iz SAD-a gdje administracija predsjednika Baracka Obame namjerava uložiti 53 milijuna dolara u obnavljane postojeće željezničke infrastrukture.

Pročitajte još.

- Varšava 2012. godine uvodi posebni BMW-ov ekološki metro

- Pogledajte ove fascinantne fotografije moskovske podzemne željeznice (slike)

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram