Zatvori
Foto: Saudijska Arabija možda ima 40 posto manje naftnih zaliha od dosadašnjih pretpostavki...
Poslovni Puls
09/02/2011

KAOS: Čeka li nas velika naftna kriza?

Jedna od najnovijih diplomatskih depeša koja je procurila putem WikiLeaksa upozorava na jednu "sitnicu" koja bi mogla promijeniti svijet kakav danas poznajemo...

Američko veleposlanstvo u Saudijskoj Arabiji 2007. godine poslalo je depeše u kojima se navodi kako su zalihe nafte u toj arapskoj državi daleko manje od očekivanih, te kako neće biti moguće spriječiti nagli rast cijena sirove nafte!

Problem je u tome što Amerikanci tvrde kako Saudijci svoje zalihe precjenjuju za čak 40 posto, što će biti golemi problem za opskrbu cijelog svijeta ukoliko se podaci iz WikiLeaksovih depeša pokažu istinitima. Američki veleposlanici iz Saudijske Arabije u službenoj prepisci pišu kako je izvor veoma pouzdan stručnjak za naftu koji je inače vrlo racionalan i nije sklon katastrofičnim prognozama.

A sada jedna druga strana priče...

Još u listopadu saudijski ministar za naftu Al Naimi istupio je u javnost kako bi svijet upoznao s činjenicom da Saudijska Arabija i dalje ima naftne zalihe koje su goleme u odnosu na ostatak svijeta.

"Žao mi je što Vas moram razočarati, ali vrijeme jeftine nafte još nije iza nas. Kako možete tvrditi da će nafta neće biti jeftina kada još uvijek imamo 88 milijardi barela nafte u Ghawar naftnom polju? Pa to je puno više nego što imaju ostale zemlje. Možete se oprostiti s idejom kako je jeftina nafta u Saudijskoj Arabiji stvar prošlosti", bio je tada direktan Al Naimi.

Nadajmo se da je Al Naimi u pravu.

Brzi oporavak svjetskog gospodarstva ovisi o relativno jeftinoj nafti iz Saudijske Arabije. Ukoliko bi njihove zalihe preko noći neočekivano "presušile", možemo samo zamisliti kakav bi to utjecaj imalo na svjetsko gospodarstvo.

A s obzirom na nedavne političke nestabilnosti u afričko-azijskoj regiji, problem s opskrbom nafte samo bi pogoršao i onako krhku društveno-političku stabilnost na Bliskom Istoku...

Pročitajte još:

- Još nam je samo to trebalo – JPMorganovi analitičari: Cijena barela nafte do kraja 2012. godine na 120 dolara!

- Američka potražnja za naftom povećat će se za 50 posto do 2035. godine

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram