Zatvori
Foto: Potpredsjednik SAD-a Joe Biden telefonski je jučer razgovarao s egipatskim kolegom Omarom Suleimanom...
Poslovni Puls
09/02/2011

Amerikanci gube strpljenje: Washington poziva na trenutačno ukidanje izvanrednog stanja u Egiptu

SAD smatraju da egipatska vlada treba učiniti više kada je riječ o traženjima oporbe.  Washington je pozvao na trenutačno ukidanje izvanrednog stanja u Egiptu, koje je na snazi gotovo 30 godina...

Prema zakonima o izvanrednom stanju, policija ljude može držati u istražnom pritvoru neograničeno dugo vremena.  Američka vlada želi da Kairo proširi razgovore s oporbom te da na njima sudjeluju i grupe kojima u ovom trenutku nije dopušteno sudjelovati u pregovorima, piše Glas Amerike.

Dopredsjednik SAD-a Joe Biden telefonski je jučer razgovarao s  egipatskim kolegom Omarom Suleimanom.  Zatražio je od njega da se prestane s premlaćivanjima i drugim maltretiranjem prosvjednika, kao i s njihovim zatvaranjem bez razloga.

U Kairu je jučer održana jedna od najvećih demonstracija u posljednja dva tjedna, na kojoj su ponovljeni zahtjevi za trenutačnom ostavkom predsjednika Hosnija Mubaraka.  Također, prosvjednici odbijaju bilo kakve postupne korake prema reformama. Na prosvjedu je govorio Wael Ghonim, jedan od čelnih menadžera podružnice Google-a za Srednji istok, koji je donedavno bio u zatvoru.

Prema izvješćima, na jučerašnjim je prosvjedima bilo dosta ljudi koji su prvi pu izašli na ulice, primjerice tisuće studenata lokalnih sveučilišta sa svojim profesorima. Vlada Egipta je inače jučer osnovala posebni odbor koji će raditi na ustavnoj reformi, kao i tijelo koje će pratiti primjenu te reforme.  Među predloženim mjerama je ograničavanje mandata predsjednika države – što je bio jedan od glavnih zahtjeva oporbe.

Pročitajte još:

- Korupcija na kvadrat: Mubarakova obitelj do sada je “prisvojila” oko 70 milijardi dolara?

- Mubarak i ekipa namjeravali su u Hrvatskoj oprati “sumnjivi” kapital

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram