Zatvori
Foto: Brojni Istrijani ne mogu gledati hrvatske televizijske programe zbog prejakih talijanskih tv signala...
Poslovni Puls
08/02/2011

Do kraja godine talijanski TV signal mogao bi prekriti cijelu hrvatsku obalu s otocima!

Stručnjaci upozoraju kako bi talijanski TV signal do kraja godine mogao pokriti cijelu hrvatsku obalu s otocima! Evo u čemu je problem...

Posljednjih nekoliko dana Istrijani imaju problem s prijemom hrvatski televizijskih kanala.

Mjerenjima na terenu utvrđeno je da su uzrok problema odašiljanja televizijskih programa iz Italije, i to na frekvencijama koje su međunarodnim frekvencijskim planom prihvaćene na Regionalnoj telekomunikacijskoj konferenciji Međunarodne telekomunikacijske unije, održanoj u Ženevi 2006. godine, te dodijeljene Republici Hrvatskoj.

Sve dosadašnje diplomatske akcije, apeli i zahtjevi, upućeni talijnskoj vladi da riješi problem, odnosno "obuzda" signale svojih TV-postaja, za sada su prošli bez uspjeha.

"Uvijek možemo uzvratiti tako da snažnim odašiljačima usmjerenim prema Italiji ometamo njihove TV signale. Hrvatske takve odašilječe ima, to nije nikakav problem . Kako sada stvari stoje, to je i jedini način. Međutim, to ometanje trebalo bi raditi na hrvatskim frekvencijama. To znači da mi ne bismo mogli gledati hrvatske programe, ali ne bi mogli niti Talijani. Na taj način prisilili bismo ih da oslobode naše frekvencije. Jest da je to radikalan korak, ali i ovo što oni rade čista je krađa i agresija. To je isto kao da nam u našem dijelu Jadrana kradu naftu", izjavio je za Jutarnji list Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije i prisluškivanje.

Ministar Gordan Jandroković već je uputio pismo talijanskom ministru vanjskih poslova u kojemu je zatražio pomoć u rješavanju problema.

Za sada neobični problemi s prijemom hrvatskih TV programa šire se iz Istre na ostatak Dalmacije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram