Zatvori
Foto: Dio "prljavog" novca Mubarak je namjeravao oprati i u Hrvatskoj...
Poslovni Puls
08/02/2011

Korupcija na kvadrat: Mubarakova obitelj do sada je "prisvojila" oko 70 milijardi dolara?

Neki američki stručnjaci za odnose na Bliskom istoku tvrde kako je moguće da bogastvo obitelji omraženog egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka iznosi i do 70 milijardi dolara...

Procjene se kreću između 40 i 70 milijardi dolara.

Jučer su hrvatski mediji pisali kako je Mubarak sa svojim suradnicima dio "prljavog" novca namjeravao oprati i u Hrvatskoj!

Većina bogatstva egipatskog predsjednika nalazi se u švicarskim bankama ili je uložena u nekretnine u  New Yorku, Los Angelesu i Londonu.  Neki stručnjaci ukazuju na to da Mubarak ima i nekoliko luksuznih kuća diljem Egipta, piše Glas Amerike. Za njegovu suprugu Suzanne i njihova dva sina – Gamala i Alaa – također se kaže da su milijarderi.

Američki i britanski stručnjaci kažu da obiteljsko bogatstvo datira iz vremena kad je Mubarak bio zrakoplovni časnik i kad se nalazio na položaju s kojeg je mogao izvlačiti  koristi iz dodjele vojnih ugovora.   Analitičari kažu da je obitelj bila u stanju akumulirati toliko bogatstvo kroz poslovna partnerstva sa stranim ulagačima i kompanijama.

Profesorica političkih znanosti na Sveučilištu Princeton Amaney Jamal izjavila je za televizijsku mrežu ABC da je Mubarakovo bogatstvo slično onom drugih srednjeistočnih čelnika.   Dodala je kako je u njegovom režimu bilo dosta "korupcije i korištenja javnih resursa za osobnu dobit".

Pročitajte još:

- Koje bacanje prašine u oči – Mubarak ipak nije predao ostavku na mjesto predsjednika vladajuće stranke!

- Cijena demokracije: Prosvjedi u Egiptu imaju goleme negativne ekonomske posljedice

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram